Oost-Timorezen wachten nog steeds op voedsel

De vluchtelingen in het binnenland van Oost-Timor verwelkomen de vredessoldaten als hun bevrijders. De hulpverlening in Oost- en West-Timor stagneert echter ernstig....

Het lukt de VN niet vanuit de lucht voedsel te brengen bij de ontheemden in het binnenland van Oost-Timor. Voor de derde opeenvolgende dag stagneerde gisteren de hulp. De Europese Unie en hulporganisaties hebben er bij de Verenigde Naties en de Indonesische regering op aangedrongen dat hulpverleners zo snel mogelijk toegang krijgen.

De Australische marine hoopt vandaag met voedseluitwerpingen te kunnen beginnen. In Darwin in Noord-Australië puilen de loodsen met hulpgoederen uit, maar het bleek niet mogelijk deze naar Oost-Timor door te sturen. Vliegtuigen met hulpvoedsel moeten een tussenlanding maken op het vliegveld in Dili om een Indonesische waarnemer aan boord te nemen. Van de relatief kleine luchthaven moet ook de vredesmacht Interfet gebruik maken voor de aanvoer van militairen. 'De veiligheid van de troepen is de eerste prioriteit', aldus Interfetcommodore Mark Bonser.

Artsen zonder Grenzen staat klaar in Darwin met 26 ton medicijnen, sanitaire voorzieningen en bouwmaterialen om medische hulp te verlenen, maar krijgt geen toestemming naar het gebied te gaan. Dat geldt voor alle particuliere organisaties.

Eenheden van Interfet verkenden gisteren het gebied buiten Dili. Zij bereikten het vluchtelingencentrum Dare op vijftien kilometer van Dili en werden daar enthousiast ontvangen. Maar niemand wilde al terug naar de stad. Interfetcommandant generaal-majoor Cosgrove waarschuwde dat het nog weken kan duren voor Oost-Timor veilig is.

Bij gevechten tussen Oost-Timorese onafhankelijkheidsstrijders en leden van pro-Indonesische milities zijn dinsdag vijf mensen omgekomen, vier militieleden en een strijder.

In de haven van Dili namen Australische soldaten machetes, geweren en andere wapens in beslag van militieleden. Twee mannen werden gearresteerd. Later hielden militairen bij de luchthaven een taxi aan waarin zes mannen met wapens werden aangetroffen, Ook zij werden voor ondervraging meegenomen.

De vredesmacht heeft een ruimer mandaat gekregen dan gebruikelijk bij VN-vredesoperaties. Zo hebben de militairen het recht op te treden tegen geweldplegers, ook als ze niet zelf worden aangevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden