Oost-Timorezen krijgen de eerste hulp vanuit de lucht

De Oost-Timorese vluchtelingen hebben vrijdag voor het eerst hulp vanuit de lucht gekregen. De meeste VN-soldaten arriveren morgen of maandag in Darwin....

ReutersAFP en AP

Twee Australische Hercules-transportvliegtuigen hebben vrijdag de eerste twintig ton rijst en dekens boven Oost-Timor uitgeworpen. Dat heeft de hulporganisatie AusAid van de Australische regering bekendgemaakt.

De twee door de VN gecharterde toestellen moesten eerst op het vliegveld van Dili landen om allebei een Indonesische waarnemer op te pikken, voordat ze doorvlogen naar Ermera en Bobonaro. In die gebieden in het westen van Oost-Timor zitten de meeste vluchtelingen.

Het internationale Rode Kruis heeft vrijdag met een Indonesisch legervliegtuig vanuit Surabaya op Java vijftien ton voedsel en vijfhonderd kilo medicijnen naar Dili gebracht. 'Het voedsel gaat naar Dare met een legertruck, en daar wordt het uitgedeeld onder toezicht van het Rode Kruis', aldus een medewerker van de hulporganisatie.

Vanaf volgende week verwacht het Rode Kruis twee hulpvluchten per dag en een schip met hulpgoederen in de haven van Dili.

De VN en andere hulporganisaties zeggen dat honderduizenden vluchtelingen in de bergen van Oost-Timor grote tekorten aan voedsel en water hebben.

De enkele overgebleven VN-waarnemers in Dili hebben woensdag twee vrachtwagens met voedsel naar de vluchtelingen gebracht rond de stad Dare.

VN-hulpvluchten naar dat gebied zijn voorlopig uitgesteld. De VN vrezen dat de laagvliegende toestellen een gemakkelijk doelwit zijn voor de milities. Ook denkt de VN dat de milities de vluchtelingen kunnen aanvallen die uit de bergen komen om het voedsel op te halen.

Hulpverleners maken zich ook zorgen om de situatie in West-Timor. Zo'n 150 duizend Oost-Timorezen zijn door pro-Indonesische milities gedwongen naar West-Timor gebracht. VN-coördinator Mountain zei dat de VN hun veiligheidsmaatregelen in dat gebied hebben verscherpt na een aanval op waarnemers van de vluchtelingenorganisatie Unhcr.

De Australische premier Howard zei gisteren erop voorbereid te zijn dat er slachtoffers onder de VN-soldaten zullen vallen. Hij waarschuwde Jakarta dat de Indonesische troepen geen aanvallen moeten doen op de vredesmacht. Als ze dat wel doen, zal dat volgens Howard een grootscheepse reactie van de internationale gemeenschap tot gevolg hebben.

Aan de vooravond van de komst van de door Australië geleide VN-vredesmacht hebben Indonesische militairen en pro-Jakarta-milities de hoofdstad Dili volgelegd met landmijnen.

Dit heeft Leandro Isaac, een vooraanstand lid van de Nationale Raad voor het Timorese Verzet (CNRT), vrijdag telefonisch vanuit de bergen bij Dili verklaard in een interview met het Portugese radiostation TSF.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden