Oost-Timorese verzetsleider gedood door leger Indonesie

De tweede man van het gewapende verzet in Oost-Timor is overleden na een vuurgevecht met het Indonesische leger. Verzetskringen en de Indonesische legertop geven echter elk hun eigen lezing van de manier waarop de 48-jarige David Alex aan zijn eind is gekomen....

AP; AFP

AP, AFP

JAKARTA

Volgens een commandant van de Indonesische troepen in Oost-Timor, kolonel Slamet Sidabutar, werden David Alex en vijf andere Fretilinstrijders woensdag omsingeld in hun schuilplaats in Kaibida, in de omgeving van Baucau (de op één na grootste stad van Oost-Timor). Er ontbrandde een vuurgevecht, waarbij Alex in zijn rechterhand en dijbeen werd geschoten.

'Hij bloedde hevig, zijn aderen waren zwaar beschadigd en we hebben zijn leven niet kunnen redden', vertelde kolonel Slamet door de telefoon. 'We hebben hem in een militaire helikopter naar het militaire hospitaal in Dili gebracht. We wilden hem het leven redden, want hij moest ons van alles vertellen over degenen die zich nog in de bergen bevinden. Het is niet waar dat hij in hechtenis is overleden, hij ging dood terwijl hij werd behandeld en een bloedtransfusie kreeg.'

Een woordvoerder van het Oost-Timorese verzet in de Portugese hoofdstad Lissabon is er echter van overtuigd dat David Alex, die volgens hem niet ernstig gewond was geraakt, is bezweken terwijl hij werd ondervraagd en gefolterd in het militaire hospitaal in Dili. Roque Rodrigues zei dat te hebben vernomen van bronnen in Dili, wier naam hij om veiligheidsredenen niet kon noemen. 'Dat is het ziekenhuis waar gevangengenomen guerrillastrijders en aanhangers van de onafhankelijkheidsstrijd altijd heen worden gebracht. Ze worden daar zogenaamd opgenomen voor behandeling, maar in werkelijkheid worden ze er verhoord en gemarteld', aldus Rodrigues.

David Alex is de hoogste verzetsleider die in handen van het Indonesische leger is gevallen sinds de gevangenname van Fretilinleider Xanana Gusmao in december 1992. Alex was de tweede man onder Xanana's opvolger, Coni Santana.

Het Oost-Timorese verzet is de afgelopen maanden buitengewoon actief geweest. In een reeks van aanvallen en vuurgevechten zijn, volgens de officiële mededelingen in Jakarta rond de vijftig doden gevallen. Het verzet maakte daarbij gebruik van moderne automatische wapens en volgens westerse militaire waarnemers getuigden de acties van deskundig miltair inzicht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden