Oost-Timorese leiders willen burgeroorlog voorkomen

Verzetsleider Xanana Gusmao en de commandant van de pro-Indonesische milities in Oost-Timor, Joao da Silva Tavares, hebben donderdag afgesproken dat ze hun geschil over de toekomst van Oost-Timor langs vreedzame weg zullen beslechten....

'Wij zijn al 23 jaar vijanden, maar vanaf vandaag, na onze discussie, hebben we afgesproken onze wapens neer te leggen', zei Tavares. Gusmao verduidelijke dat er op dit moment nog geen sprake is van een staakt-het-vuren, maar dat het wel de bedoeling is dat hun overleg daarin uitmondt. 'Dit is een eerste ontmoeting en wij hebben ons vastgelegd op vrede', zei hij.

President Habibie heeft onlangs beloofd dat de Oost-Timorezen zelf mogen beslissen of ze een autonome provincie van Indonesië willen worden of niet. Verwerpen ze de voorgestelde autonomie, dan is onafhankelijkheid volgens Habibie niet langer onbespreekbaar. De Indonesische regering schrikt echter terug voor het uitschrijven van een referendum, omdat de gemoederen zo verhit zouden kunnen raken dat een burgeroorlog in Oost-Timor niet ondenkbaar is.

De referendum-kwestie is het voornaamste punt van dispuut in het overleg dat Indonesië en Portugal (de vroegere koloniale macht in Oost-Timor) gisteren en vandaag op het hoofdkwartier van de VN. De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Ali Alatas, maakte gisteren voor het eerst gewag van 'een soort van stemming' over de toekomst van Oost-Timor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden