Oost-Slavonië blijft kruitvat ondanks belofte

Kroatië zal Oost-Slavonië, het laatste deel van Kroatië dat nog in handen is van de Serviërs, niet binnenvallen zo lang de vredesbesprekingen over Bosnië doorgaan....

AFP; AP; REUTER

AFP, AP, Reuter

ZAGREB/BELGRADO/WASHINGTON

Zowel klein-Joegoslavië als Kroatië brachten de afgelopen dagen manschappen en materieel naar het betwiste gebied. De onafhankelijke Belgradose krant Nasa Borba meldde donderdag dat het Joegoslavische leger meerdere infanteriebataljons in Baranja in Oost-Slavonië heeft gestationeerd.

Volgens Servische bronnen heeft Kroatië inmiddels meer dan drie brigades en dertig tanks naar het aan Oost-Slavonië grenzende gebied gezonden. Daarnaast zouden Kroatische troepen zich concentreren in Varazdin. Die stad, driehonderd kilometer westelijk van Oost-Slavonië, beschikt over snelle spoor- en wegverbindingen met Oost-Slavonië.

Volgens een met inlichtingenwerk belaste VN-functionaris in Zagreb hebben de Kroaten nog ongeveer veertien dagen nodig om een troepenmacht op te bouwen die met kans van slagen een aanval op Oost-Slavonië kan uitvoeren.

Terwijl Holbrooke zijn pendeldiplomatie tussen Belgrado, Zagreb en Sarajevo voortzette, bleef het onrustig langs de frontlijnen in noordwest-Bosnië, met name rond Sanski Most, westelijk van Banja Luka. Sanski Most viel afgelopen week in handen van het Bosnische regeringsleger.

VN-woordvoerder Gunness zei in Zagreb dat de voortdurende onrust 'de vredesbesprekingen over Bosnië in de VS in problemen kunnen brengen.' Die moeten op 31 oktober in Dayton, Ohio beginnen.

Volgens het Bosnisch-Servische persbureau SRNA eiste Nikola Koljevic, een invloedrijk politicus binnen de Bosnisch-Servische leiding, donderdag teruggave van de gebieden die het Bosnische regeringsleger en de Kroaten de afgelopen maand op de Bosnische Serviërs veroverden. Hij noemde dat een voorwaarde voor voortzetting van de vredesonderhandelingen.

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Gingrich, waarschuwde donderdag president Clinton dat in het Congres zowel bij Republikeinen als Democraten 'de scepsis groeit' ten aanzien van het zenden van een Amerikaanse vredesmacht naar Bosnië. De afgelopen dagen trachtte minister van Defensie Perry in hoorzittingen parlementsleden ervan te overtuigen dat het sturen van twintigduizend man Amerikaanse troepen noodzakelijk is voor een blijvende vrede in Bosnië.

VN-functionarissen hebben donderdag een dringend beroep op de Bosnische Serviërs gedaan te stoppen met 'de gruwlijkheden' tegen Moslims en Kroaten in door Serviërs beheerst gebied in noordwest-Bosnië.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Shattuck, zei donderdag in Zagreb dat hem uit gesprekken met vluchtelingen is gebleken dat vanaf half september door Serviërs talrijke oorlogsmisdaden zijn begaan tegen de burgers. VN-hulporganisaties schatten dat de afgelopen maand meer dan 22 duizend Moslims en Kroaten uit Servisch gebied zijn verdreven. Ongeveer tweeduizend mensen zouden spoorloos zijn verdwenen.

De meeste misdaden zouden zijn begaan door de Servische krijgsheer Zeljko Raznatovic, bijgenaamd Arkan. In verband met de bevindingen van Shattuck drong onderhandelaar Holbrooke er donderdag bij de Servische president Milosevic op aan een einde te maken aan de activiteiten van de uit Belgrado afkomstige Arkan.

Volgens gegevens van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr zijn de afgelopen tien dagen meer dan 120 duizend Servische vluchtelingen in de regio rond Banja Luka aangekomen. Het totale aantal Serviërs dat de wijk nam uit door Bosniërs en Kroaten veroverde gebieden in noordwest-Bosnië komt daarmee sinds half augustus op 285 duizend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden