Opinie

'Oorlogstaal en sancties gaan Iraanse bevolking niet helpen'

Het heeft geen zin om voor de zoveelste keer te praten met Iran over zijn nucleaire ambities, schrijft Sander Terphuis. 'Oorlogstaal en sancties zorgen voor nog meer haatgevoelens en vijandigheid. Het Iraanse volk snakt naar medicijnen en naar goedkoop eten.'

OPINIE - Sander Terphuis
Mahmoud Ahmadinejad Beeld epa
Mahmoud AhmadinejadBeeld epa

Vandaag zullen in Kazachstan de onderhandelingen tussen de Internationale Atoomgemeenschap en Iran worden hervat om over de nucleaire ambities van Iran te praten. Teheran blijft volhouden dat het alleen vreedzame bedoelingen heeft. Het wantrouwen is echter groot en dat is niet zonder reden. Iran is namelijk begonnen met de installatie van ultramoderne centrifuges in de belangrijkste fabriek voor de verrijking van uranium.

Ondertussen gaat het Iraanse volk gebukt onder de sancties van het Westen, de economische misère, en de onderdrukking. Er is een tekort aan noodzakelijke levensmiddelen en vooral aan medicijnen en betaalbaar voedsel. De onzekerheid en angst onder de bevolking neemt toe.

Verkiezingen
In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in juni treedt de islamitische garde nog harder op tegen de bevolking om eventuele opstanden de kop in te drukken. De huidige president Mahmoud Ahmadinejad is niet meer herkiesbaar. In Iran wordt daarom nu een felle politieke machtsstrijd gevoerd. Twee belangrijke hervormingsgezinde kandidaten bij de vorige presidentsverkiezingen, Mousavi en Karroubi, zitten op bevel van de oppermacht Khamenei al heel lang in huisarrest. Ze mogen niet meedoen met de komende presidentsverkiezingen. Het land bevindt zich momenteel in een totale politieke chaos.

De ene keer roept Teheran dat de verrijking van het uranium zal worden opgevoerd en dat de internationale gemeenschap daarmee geen bemoeienis mag hebben. Even later komt het bericht uit Teheran dat Iran bereid is om de internationale atoomgemeenschap toe te laten voor controle. Weer een paar dagen later wordt gezegd dat Iran de toevoer van olie naar westerse landen stop zet.

Zin?
Wie heeft in Iran het nog voor het zeggen en welke berichten zijn betrouwbaar? Heeft het, gezien de politieke chaos in Iran, eigenlijk wel zin om in Kazachstan met Iran te gaan onderhandelen over zijn nucleaire ambities?

Het is zinloos om een oorlog te beginnen tegen Iran of sancties te blijven opleggen. De ayatollahs hebben het Iraanse volk vergiftigd met de haat tegen Amerika, Israël en het Westen. Toen ik in Teheran op school zat, riepen we elke ochtend luidkeels dood aan Amerika, dood aan Israël en dood aan het Westen. Die haatgevoelens moeten dus eerst bij de bevolking worden weggenomen.

Daarvoor is nodig dat de economische sancties tegen Iran direct worden opgeheven en dat duidelijk wordt gemaakt dat er geen oorlog komt. Het Iraanse volk snakt naar medicijnen en naar goedkoop eten. Oorlogstaal en sancties zorgen voor nog meer haatgevoelens en vijandigheid.

In Iran zelf is het van groot belang dat internet blijft functioneren om het volk te bereiken in de strijd tegen de ayatollahs. Ook wordt er hopelijk een eenheid gevormd tussen de oppositionele groeperingen. Een wijze les die we kunnen leren uit Syrië.

Het is veel effectiever als het Westen zich buigt over deze stappen dan om in Kazachstan bijeen te komen om voor de zoveelste keer te praten met Iran over zijn nucleaire ambities.

Sander Terphuis is jurist en vluchteling uit Iran.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden