Oorlogsslachtoffers herdacht in De Nieuwe Kerk
In De Nieuwe Kerk in Amsterdam is vrijdagavond de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor oorlogsslachtoffers gehouden. Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en premier Balkenende waren aanwezig bij de plechtigheid....
Muzikant Ernst Jansz hield de 4 mei-lezing ‘Er staat iemand aan de deur’ over de rol die de Tweede Wereldoorlog speelde in het Amsterdamse gezin waarin hij opgroeide. Jansz, in het verleden pianist van Doe Maar, vertelde hoe zijn Indische vader tijdens de oorlog actief was in het verzet en gevangen zat in een Duits concentratiekamp. Hij trok de verwerking van de oorlog door naar zijn generatie, toen hij zelf van zoon vader werd.
‘Mijn leven lang heb ik de oorlog van mijn vader met mij meegedragen’, zei Jansz. ‘Zijn strijd om de gruwelen te vergeten. Om weer mens te worden, echtgenoot, vader. Nu ík uiteindelijk vader ben, kijk ik naar mijn eigen kinderen. En dan vraag ik mij af: kunnen wij onze kinderen beschermen en vrijwaren tegen onze pijn, die wellicht de pijn is van onze ouders en die maar niet lijkt te verdwijnen?’
Het Nationaal Jeugdkoor zong twee liederen van componist Theo Verbey, die de stukken speciaal voor de herdenking maakte in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De gedichten ‘Geluk’ en ‘Na de bevrijding’ van J.C. Bloem, die dichter was in de oorlogstijd, zijn gekozen als tekst.
Na de bijeenkomst in De Nieuwe Kerk begaf het gezelschap zich naar de Dam. Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander leggen even voor 20.00 uur een krans bij het Nationaal Monument, waarna in heel Nederland twee minuten stilte in acht wordt genomen. Burgemeester Job Cohen van Amsterdam zal op de Dam een toespraak houden.