Oorlogsmisdadigers zoeken in kleurige strip

Waar is Wally? Welk kind heeft de bekende stripboeken met de zeer gedetailleerde en kleurige cartoons niet een keer in handen gehad?...

Iñaki Oñorbe Genovesi

Heerlijk onschuldig vermaak, die Wally, internationaal ook bekend als Charlie (Frankrijk), Holger (Denemarken), Walter (Duitsland) of Waldo (VS). Al figureert een van de stripboeken van illustrator Martin Handford al jaren op de zwarte lijst van de American Library Association. Omdat op een van zijn fantasierijke prenten, waarop Wally zich op een strand verborgen houdt, een vrouw is te zien die topless ligt te zonnen.

Opmerkelijk is dat deze Amerikaanse banvloek niet geldt voor het op Wally geïnspireerd stripboek van schrijver Xavier Waterkeyn en tekenaar Daniel Lalic, waarin zij hun lezers hopeloos laten speuren naar de meest gezochte terrorist van de wereld: Osama bin Laden.

‘Waar is Bin Laden?’, heet het stripboek met de prikkelende vraag die talloze geheime diensten al jaren hoofdbrekens bezorgt. Niemand heeft de Saoediër meer gezien sinds hij in 2001 met zijn maten van de Taliban de Amerikaanse commando’s te slim af was. De topman van Al Qaida zou op een motor naar de meest verlaten en onherbergzame grotten van Afghanistan zijn gevlucht.

Soms verschijnt Bin Laden (51) opeens met een ronkende videoboodschap op internet, om in de naam van Allah dood en verderf te beloven aan het Westen en alle ongelovigen. Soms duiken geruchten op dat Bin Laden, ten slotte een nierpatiënt, doodziek zou zijn en zelfs al zou zijn overleden en begraven.

Maar dood of levend, waar ben je Bin Laden? Wie naar hem op zoek gaat in het stripboek van Waterkeyn en Lalic komt onder meer terecht in Parijs, Londen, de coffeeshops van Amsterdam, Bali, Caïro, de stierenrennen van Pamplona en niet te vergeten Afghanistan en New York.

De lezer ontmoet op zijn zoektocht Jimmy Dorch, agent bij de National Security Agency, groupie Patty Furst, de ‘exhibitionistische’ Moonie en wel veertien handlangers van Bin Laden. Ook krijgt hij te maken met kromzwaarden, gestolen handboeken van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en heel, heel veel explosieven.

Natuurlijk, met de opsporing van de echte Osama bin Laden heeft het stripboek helemaal niks te maken. Maar het levert wel urenlang onbezorgd zoekplezier op. En dat is toch te prefereren boven de frustratie die je in het echte leven soms voelt om al die duistere samenwerkingsverbanden tussen geheime diensten en dubieuze politici, waardoor terroristen en oorlogsmisdadigers zo vaak uit het zicht kunnen verdwijnen.

Laat ze dus maar komen, die Wally-achtige stripboeken over die andere meest gezochte misdadigers van wie we niet weten waar ze uithangen. Kunnen we speuren naar Felicien Kabuga, verantwoordelijk voor de financiering van de Intrahamwe-militie die een hoofdrol speelde bij de genocide in Rwanda. Of naar Joseph Kony, die met zijn Verzetsleger van de Heer kinderen laat ontvoeren om als soldaat of als seksslavin te laten werken.

En niet te vergeten de Bosnisch-Servische ex-generaal Ratko Mladic, de slager van 8000 moslimmannen van Srebrenica. Geheid een uitdaging.

Iñaki Oñorbe Genovesi

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden