Oorlogsmisdadiger Kony slaat weer toe in Afrika

Het Verzetsleger van de Heer (LRA) van krijgsheer Joseph Kony is terug. De rebellen ontvoeren in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) de laatste weken steeds meer vrouwen en kinderen. Die worden vervolgens misbruikt als seksslavin, kindsoldaat of drager. Sinds begin dit jaar zijn al 217 mensen ontvoerd, onder wie 54 kinderen, tweemaal zoveel als in heel 2015.

Ben van Raaij
Kony. Beeld EPA
Kony.Beeld EPA

De cijfers zijn donderdag gepubliceerd door Invisible Children en The Resolve, twee Amerikaanse ngo's die zich bezighouden met de LRA-crisis. Ze tonen aan dat het rebellenleger van Kony, die wegens oorlogsmisdaden door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag wordt gezocht, nog steeds een grote bedreiging vormt in Centraal-Afrika. Ondanks de berichten over verval.

De LRA-strijders kunnen hun overvallen en ontvoeringen in de zuidoostelijke prefecturen Haute-Kotto en Haut-Mbomou plegen ondanks de aanwezigheid van de VN-vredesmacht Minusca, een anti-LRA-eenheid van de Afrikaanse Unie, Oegandese troepen en Amerikaanse adviseurs.

Ook in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) worden mensen ontvoerd, zij het minder dan vorig jaar, toen een LRA-eenheid olifanten begon te stropen in Garamba Nationaal Park. Het ivoor wordt via de CAR naar de door Soedan gecontroleerde enclave Kafia Kingi gesmokkeld, waar het LRA het met het Soedanese leger ruilt tegen wapens en proviand.

Stammenopstand

Het LRA ontstond in de jaren tachtig in Oeganda tijdens een stammenopstand. De beweging maakte zich snel gehaat met verkrachtingen, verminkingen en ontvoeringen. Sinds de rebellen rond 2006 uit Oeganda werden verdreven, zwerven ze rond in het grensgebied van de DRC, de CAR en Zuid-Soedan.

Volgens veel berichten maakt het LRA zware tijden door. Enkele splintergroepen hebben zich afgescheiden. Ook kampt het LRA met deserties, onder meer van belangrijke commandanten. Vorige maand gaf Okot Odek zich over. De vorig jaar gedeserteerde Dominic Ongwen staat terecht voor het ICC.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Druk uitoefenen

Maar volgens Paul Ronan van The Resolve neemt het aantal deserties juist af, met negen gevallen van juli 2014 tot februari 2016, tegen 32 van november 2012 tot juni 2014. We moeten Kony niet onderschatten, zegt Ronan. 'Het is heel goed denkbaar dat het LRA zich op dit moment weer versterkt.'

Hoe maken we een eind aan het LRA? Ronan: 'Kony heeft de afgelopen vijf jaar vooral in Kafia Kingi gezeten. De beste manier om Kony te pakken is druk uitoefenen op Soedan om hem te arresteren of uit te wijzen. Om het LRA op te rollen, moeten we strijders actief oproepen tot vreedzame overgave.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden