Oorlogsmisdadiger Guus K. aangehouden in Kaapstad op verzoek Nederlandse OM

Interpol Zuid-Afrika heeft vrijdagmorgen op verzoek van de Nederlandse justitie de 74-jarige oorlogsmisdadiger Guus K. in zijn woning in Kaapstad aangehouden. K. werd in april door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot 19 jaar celstraf voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee.

Beeld epa

K. was niet aanwezig bij zijn veroordeling. Het Openbaar Ministerie zegt vrij snel na het vonnis een internationaal arrestatiebevel te hebben uitgevaardigd. Dat heeft nu pas tot een aanhouding geleid. Volgens het OM werd K. even na acht uur vanmorgen (lokale tijd) gearresteerd. Het OM wil dat hij aan Nederland wordt uitgeleverd om zijn straf uit te zitten.

Of dat gaat lukken, is onduidelijk. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Zuid-Afrika. Maar volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is Zuid-Afrika wel aangesloten bij internationale verdragen die het mogelijk maken om mensen uit te leveren.

K. had als internationaal zakenman grote belangen in houtkapbedrijven in Liberia. Volgens het Hof in Den Bosch is hij medeplichtig aan oorlogsmisdaden, gepleegd door de strijdkrachten van de toenmalige Liberiaanse president Charles Taylor in Liberia en de republiek Guinee tussen 2000 en 2003. Ook heeft K. wapens geleverd aan het regime, waarmee hij het wapenembargo heeft geschonden dat was ingesteld door de VN vanwege de bloedige burgeroorlog in het Afrikaanse land.

Wapeninvoer

Volgens het Hof gebruikte K. de houtkapbedrijven om partijen wapens te importeren, op te slaan en te distribueren. 'Deze wapens werden door Taylor gebruikt in een gewapend conflict met rebellen, waarbij gedurende meerdere jaren weerloze burgers het slachtoffer werden', aldus de rechters in hun vonnis in april. 'Hij lijkt niet zozeer uit politiek of ideologisch motief te hebben gehandeld, maar uit winstbejag. Hij wilde zijn inkomsten uit de houtkapbedrijven en zijn investeringen in Liberia niet verliezen.'

Het juridische traject tegen K. heeft lang geduurd. Aanvankelijk veroordeelde de rechtbank in Den Haag hem in 2006 alleen voor wapenhandel, tot acht jaar cel. Het gerechtshof sprak hem in 2008 integraal vrij. De Hoge Raad oordeelde echter dat het Hof onvoldoende had gemotiveerd waarom het horen van twee anonieme getuigen was afgewezen - de hoogste rechter verwees de zaak terug naar het Hof in Den Bosch.

Eind 2010 begon de behandeling van de zaak bij het Hof in Den Bosch. Pas na vijftien regiezittingen kwam het tot een inhoudelijke behandeling. Ook werden tientallen getuigen gehoord, zowel in Nederland als in het buitenland. In april veroordeelde het Hof in Den Bosch K. voor zowel wapenhandel als oorlogsmisdrijven. De zakenman was daarbij niet aanwezig. Hij is volgens het OM wel aanwezig geweest bij vele andere zittingen. K. zat twee jaar vast, van maart 2005 tot maart 2007.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden