Oorlogsmisdadiger Boere alsnog naar gevangenis

AMSTERDAM - De Nederlandse oud-SS'er Heinrich Boere, in maart vorig jaar door de rechtbank in Aken tot levenslang veroordeeld, moet die straf alsnog in de gevangenis uitzitten. De gezondheid van de 89-jarige Boere is weliswaar broos, maar dat is geen beletsel om hem op te sluiten. Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat Boere naar een gevangenis met ziekenhuisvoorziening kan worden overgeplaatst.

Dat heeft een woordvoerder van hoofdofficier van justitie Deller in Aken vrijdag bevestigd. Wanneer Boere, die heeft bekend als lid van het SS-Sonderkommando Feldmeijer in 1944 drie Nederlanders te hebben doodgeschoten, daadwerkelijk achter de tralies verdwijnt, is nog onduidelijk. Sinds zijn veroordeling verbleef hij in een verzorgingshuis in Eschweiler, net over de grens.

Teun de Groot (77) uit Heiloo, zoon van een van de slachtoffers van Boere, zegt dat er 'eindelijk' gerechtigheid is geschied. 'Al heeft het veel te lang geduurd. Ik had de hoop al opgegeven dat die man ooit achter de tralies zou komen.' De Groot rekent dat vooral justitie in Aken aan. Het Federale Hof in Karlsruhe oordeelde eind vorig jaar al dat Boere naar de gevangenis moet door hem bij een beroepsprocedure in het ongelijk te stellen.

Heinrich Boere meldde zich in de oorlogsjaren vrijwillig bij de SS aan. Hij trad toe tot een speciaal commando dat tot taak had om, bij wijze van vergelding voor aanslagen door het verzet, burgers te liquideren. Boere heeft drie moorden bekend, maar heeft altijd betoogd dat hij gedwongen was dienstorders op te volgen.

Na de oorlog werd Boere ter dood veroordeeld, een straf die later werd overgezet in levenslang. Hij slaagde erin uit gevangenschap te vluchten en vestigde zich in het Duitse Eschweiler. Op basis van oude nazi-wetgeving kon Duitsland Boere, Duits staatsburger, niet uitleveren. In 2009 moest hij alsnog voor de rechtbank verschijnen. De met hartklachten kampende Boere liet zich tijdens de procesdagen in een rolstoel vervoeren en viel tijdens de zitting herhaaldelijk in slaap.

Vanwege die gezondheidsproblemen en vanwege het ontbreken van vluchtgevaar mocht hij de beroepsprocedure in vrijheid afwachten. Zijn advocaten betoogden dat Boere niet tweemaal voor hetzelfde delict kon worden veroordeeld. Volgens het hof hield die redenering geen stand omdat de eerste, nog in Nederland opgelegde, straf niet is uitgezeten.

Eerder deze week drong het Simon Wiesenthalcentrum aan op juridische stappen tegen een andere Nederlandse oorlogsmisdadiger, Klaas-Carel Faber (89). Ook hij is een oud-SS'er die ter dood werd veroordeeld en naar Duitsland wist te vluchten. Premier Rutte zei dat Nederland probeert hem alsnog uitgeleverd te krijgen, maar dat hij er geen heil in ziet deze zaak persoonlijk bij bondskanselier Merkel aan te kaarten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden