nieuwsomstreden oorlogsheld marco kroon

Oorlogsheld opnieuw in opspraak: Marco Kroon opgepakt in Den Bosch

Opnieuw is majoor Marco Kroon (48) in opspraak geraakt. Zondag werd hij in Den Bosch aangehouden, bevestigt zijn advocaat Geert-Jan Knoops. Waarvan hij precies wordt verdacht is niet duidelijk. Volgens het Brabants Dagblad heeft Kroon een agent een kopstoot uitgedeeld, toen hij in het carnavalsweekeinde werd aangesproken op wildplassen.

Marco Kroon in 2018, tijdens de herdenking van de de slachtoffers van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië.Beeld ANP

Hij werd zondag na het incident overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee, zoals gebruikelijk bij strafbare feiten die door militairen worden gepleegd. Maandag tegen het einde van de middag is Kroon weer vrijgelaten.

Een woordvoerder van de marechaussee bevestigt dat zondag ‘een militair’ is aangehouden, maar wil niet ingaan op de vraag of het om Marco Kroon gaat. ‘Wij doen nooit uitspraken over individuele gevallen.’ Het is nu aan justitie of er genoeg aanknopingspunten zijn om tot vervolging over te gaan.

Een eventuele veroordeling zou voor Kroon erg ongunstig kunnen uitpakken. Zo zou hij zijn Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding die hij in 2009 kreeg uitgereikt door koningin Beatrix, kunnen kwijtraken. Deze vergaande maatregel is alleen mogelijk bij een opgelegde gevangenisstraf van ten minste één jaar, wat bij een dergelijk vergrijp onwaarschijnlijk is. Maar ook bij oneervol ontslag – in dit geval aannemelijker – zou Kroon de Willems-Orde moeten inleveren.

Militaire kamer

Mocht het tot een proces komen, dan zal Kroon worden voorgeleid voor de militaire kamer in Arnhem, een speciaal rechtsorgaan dat zich buigt over strafbare feiten die zijn begaan door Nederlandse militairen. Als Kroon inderdaad een kopstoot heeft uitgedeeld aan een agent, dan zal dit ‘extra zwaar’ worden meegewogen, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Defensie wil, zolang het onderzoek nog loopt, niets over de kwestie zeggen. 

Vorig jaar raakte Kroon ook in opspraak toen hij tien jaar na dato opeens opbiechtte dat hij tijdens een geheime missie in Afghanistan een man (‘de vijand’) had doodgeschoten. Hoewel hij dit meteen had moeten melden bij zijn leidinggevenden, besloot Kroon te zwijgen. Naar eigen zeggen ‘om de operatie niet in gevaar te brengen’.

Een half jaar durend onderzoek van justitie leverde geen enkel bewijs op voor het verhaal van Kroon. Reden voor justitie om geen vervolging in te stellen. De defensietop had alle reden om aan te nemen dat Kroon zijn verhaal had verzonnen of aangedikt. Minister Ank Bijleveld van Defensie zei naar aanleiding van deze kwestie echter dat het ‘te ver zou gaan’ om hem te ontslaan.

Al eerder bleek dat Kroon niet het gedroomde uithangbord voor Defensie was. Nog geen twee jaar nadat hij de Willems-Orde kreeg opgespeld had gekregen, moest Kroon zich voor de militaire kamer in Arnhem verantwoorden voor het bezit van harddrugs. De rechtbank oordeelde uiteindelijk dat Kroon wegens gebrek aan bewijs niet kon worden veroordeeld, ondanks cocaïnesporen die waren aangetroffen op zijn borstharen, in zijn auto en op zijn kleding. Kroon kreeg wel een boete van 750 euro opgelegd wegens het bezit van stroomstootwapens.

Omstreden oorlogsheld

Onderscheiden als oorlogsheld, maar steeds opnieuw in opspraak
Het Openbaar Ministerie (OM) begon in januari 2018 een onderzoek naar een geweldsincident van Marco Kroon in Afghanistan in 2007. Vier vragen over de omstreden oorlogsheld, drager van de hoogste militaire onderscheiding van Nederland.

Fantast of oorlogsheld? Een reconstructie van Kroons missie, het incident en de twijfel
Is Marco Kroon (47) een fantast die zijn blazoen wil oppoetsen met een verzonnen verhaal? Of lijdt de gedecoreerde oorlogsheld aan een posttraumatische stressstoornis ten gevolge van alles wat hij heeft meegemaakt? Antwoorden zijn er vooralsnog niet, maar voor zijn beweringen is geen greintje bewijs gevonden. Een reconstructie

Hoe nu verder met Marco Kroon?
De conclusie van justitie dat er geen bewijs is voor de bewering van Marco Kroon dat hij in 2007 in Afghanistan is ontvoerd, gemarteld en dat hij daarna zijn gijzelnemer heeft doodgeschoten, stelt Defensie voor een dilemma: hoe nu verder met de oud-commando? 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden