Oorlogsarchieven Wilhelmina volgende week openbaar

Heel Nederland kan vanaf volgende week dinsdag lezen wat koningin Wilhelmina tijdens de Tweede Wereldoorlog dacht, besloot en vond. Het archief van het Kabinet van de Koning tijdens de oorlog wordt dan openbaar gemaakt. Het Nationaal Archief heeft dat maandag aangekondigd.

Redactie
Koning Willem-Alexander tijdens een ontmoeting met oud-verzetsstrijders. Op de achtergrond een portret van Wilhelmina. Beeld ANP
Koning Willem-Alexander tijdens een ontmoeting met oud-verzetsstrijders. Op de achtergrond een portret van Wilhelmina.Beeld ANP

Het Archief heeft alvast twee bladzijden van een brief van Wilhelmina gepubliceerd. Zij schreef die na de bevrijding aan Willem Schermerhorn, de eerste naoorlogse premier, en de sociaaldemocratische voorman Willem Drees.

De koningin was bezorgd dat hun kabinet geen ministers zou hebben uit 'het zuiden des lands, dat voor een groot deel slagveld is geweest en waar geheele streken verwoest zijn'. Dat zou volgens Wilhelmina de zuiderlingen de indruk kunnen geven 'dat er weinig aandacht aan hun problemen geschonken zal worden'.

Ook de notulen van de ministerraad uit 1990 worden volgende week openbaar gemaakt. Het kabinet praatte dat jaar onder meer over de Golfoorlog tussen Irak en Koeweit en over de opvang van vluchtelingen. De eerste dinsdag van het jaar is sinds 2010 Openbaarheidsdag.

De Archiefwet 1995 bepaalt dat archieven van de overheid na twintig jaar worden overgedragen aan het Nationaal Archief. Ruim 95 procent van die stukken is meteen in te zien. Circa 5 procent blijft voor perioden van 25, 50 of 75 jaar geheim. Dat is om de privacy van nog levende personen of het landsbelang te beschermen.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Koningin Wilhelmina in 1956 tijdens een galadiner met de regering. Beeld ANP
Koningin Wilhelmina in 1956 tijdens een galadiner met de regering.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden