Oorlog tegen IS kan Amerika 10 miljard gaan kosten

De oorlog tegen Islamitische Staat kan de Amerikaanse belastingbetaler zo'n 10 miljard euro gaan kosten in drie jaar. Vergeleken met de campagne in Afghanistan is de strijd tegen de jihadisten echter een koopje. Daar waren de VS vorig jaar maar liefst 61 miljard euro kwijt.

Stieven Ramdharie
Elk uur dat een F-18 wordt ingezet tegen IS-strijders, kost de VS 19 duizend euro. Beeld ap
Elk uur dat een F-18 wordt ingezet tegen IS-strijders, kost de VS 19 duizend euro.Beeld ap

De 10 miljard komt bovenop de enorme berg dollars die de VS sinds 2001 hebben uitgegeven in Irak en Afghanistan. De teller staat nu op bijna 2.700 miljard euro. Hierin zitten ook de honderden miljarden voor het veiliger maken van de VS en de zorgkosten voor gewonde soldaten.

Volgens het Pentagon, dat vandaag aan de tweede oorlogsweek in Syrië begint, bedraagt de rekening in Irak en Syrië nu tussen de 5,5 en 7,9 miljoen euro per dag. Het gaat hier onder andere om de gebruikte hightechbommen en raketten en de kosten van de vlieg-en zee-operaties.

Dit komt jaarlijks neer op zo'n 2 tot 3 miljard euro. Volgens president Obama kan de campagne tegen de bijna 32 duizend IS-strijders drie jaar gaan duren. Als de bombardementen de komende maanden worden opgevoerd, zal de rekening jaarlijks zelfs oplopen tot ruim 5 miljard euro.

Dure precisiewapens
De IS-rekening is in werkelijkheid veel hoger omdat ook de coalitie-landen veel kosten maken. Met name de Emiraten en Saoedi-Arabië hebben sinds vorige week veel dure precisiewapens gebruikt. Verder dwingt de strijd ook de Britse en Franse luchtmacht, die alleen opereren boven Irak, tot kosten. Binnenkort beginnen ook de Nederlandse F-16's met hun bombardementen boven Irak.

Volgens de Amerikaanse denktank CSBA heeft Washington sinds begin augustus, toen de bombardementen op IS in Irak begonnen, al zo'n 700 miljoen euro uitgegeven. Dit is bijna net zoveel als de gehele Amerikaanse bijdrage aan de zeven maanden lange Libië-oorlog in 2011 tegen Moammar Kadhafi.

Omdat IS over zware wapens beschikt, in tegenstelling tot de Taliban in Afghanistan, moeten de VS kostbare wapens inzetten om het materieel te vernietigen. Vaak zijn het ook nog Amerikaanse wapens en voertuigen, zoals humvees, die in Irak zijn buitgemaakt op het leger. IS heeft echter ook veel ouderwets materieel, zoals T-62-tanks, dat is veroverd op het Syrische leger.

Op een door de VS vrijgegeven foto is te zien hoe een kamp van IS is vernietigd. Beeld reuters
Op een door de VS vrijgegeven foto is te zien hoe een kamp van IS is vernietigd.Beeld reuters
Een F-18 Super Hornet op het vliegdekschip USS George H.W. Bush staat klaar voor een missie boven Irak en Syrië. Beeld afp
Een F-18 Super Hornet op het vliegdekschip USS George H.W. Bush staat klaar voor een missie boven Irak en Syrië.Beeld afp

Grootste kostenpost
Zo kost een Hellfire-raket, die door de Predator-drone wordt afgevuurd, zo'n 85 duizend euro. De drones worden onder andere ingezet om kolonnes van IS aan te vallen. Elk uur dat de Predator operationeel is boven Syrië en Irak, kost dit het Pentagon zo'n 2.900 euro per uur. Veel duurder zijn de F-18 Super Hornet (19 duizend euro), de F-15 (33 duizend euro) en de stealth F-22 Raptor die 53 duizend euro per vlieguur kost.

De grootste kostenpost tot nu toe is echter de Tomahawk-kruisraket geweest. De rekening voor de 47 Tomahawks die op een afstand van zo'n duizend kilometer werden afgevuurd op hoofdkwartieren en trainingscentra, bedraagt maar liefst 58 miljoen euro. Deze raketten kosten 1,2 miljoen euro per stuk en zullen weer vervangen moeten worden door het Pentagon.

Tot nu toe slaagden IS-strijders er niet in om een van de coalitie-toestellen naar beneden te halen. Als ze er echter in slagen een F-22 Raptor neer te schieten met een SAM-luchtdoelraket, zal de oorlogsrekening flink omhoog schieten. Want dan is in luttele seconden 330 miljoen euro vernietigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden