'Oorlog tegen drugs': Duterte dreigt eigen zoon te vermoorden als hij betrokken blijkt bij drugshandel

De wereld weet inmiddels dat de Filipijnse president Rodrigo Duterte geen genade kent met drugsdealers en -gebruikers. Sinds hij aantrad zijn er tussen de acht- en dertienduizend doden gevallen in zijn bloedige 'oorlog tegen drugs'. Daarmee is het niet afgelopen: zelfs zijn eigen zoon Paolo zal eraan moeten geloven als de geruchten waar zijn dat hij is betrokken bij drugshandel.

Michel Maas
Paolo Dutertes. Beeld AFP
Paolo Dutertes.Beeld AFP

Duterte zal hem eenvoudigweg laten vermoorden: 'Ik heb Pulong (Paolo's bijnaam, red.) gezegd: ik geef opdracht jou te doden als je wordt gepakt... en ik zal de agent die je zal doden in bescherming nemen.'

Omdat er nog niets is bewezen, hoeft Paolo Duterte zich nog geen zorgen te maken over dit voorwaardelijke doodvonnis. Dan moet hij wel zijn hemd aanhouden. Volgens de Filipijnse senator Antonio Trillanes IV heeft Paolo op zijn rug een tatoeage van een draak, met daaronder een geheime code. Die tatoeage zou bewijzen dat de jonge Duterte, viceburgemeester van Dutertes stad Davao, lid is van een Chinese triade, een internationaal netwerk van zware criminelen. Paolo Duterte heeft erkend dat hij een tatoeage heeft, maar weigert die te laten zien.

Senator Trillanes voert al anderhalf jaar een eenzaam gevecht tegen de Duterteclan en tegen Dutertes 'oorlog tegen drugs'. Behalve op Paolo heeft hij zijn pijlen gericht op Dutertes schoonzoon Manases Carpio, echtgenoot van Sara Duterte, die burgemeester is van Davao. Het tweetal zou flink in de drugshandel zitten.

Op 26 mei ontdekte de douane een lading van ruim 600 kilo crystal meth in een loods in Manila. De drugs, die zo'n 100 miljoen euro waard zouden zijn en afkomstig uit China, waren per schip met opvallend gemak langs de havenautoriteiten geloodst. Trillanes stelt 'informatie van buitenlandse inlichtenkringen' te hebben dat Paolo Duterte daarbij behulpzaam is geweest. Als bewijs heeft hij een foto openbaar gemaakt van Duterte jr. met de Chinese zakenman Richard Tan. Tan is de eigenaar van de loods waarin de drugs werden gevonden.

Op 7 september wijdde de senaat een hoorzitting aan de zaak. Paolo Duterte en Manases Carpio lieten zich ondervragen mede op aandringen van president Duterte zelf: 'Ga naar de hoorzitting als je niets te verbergen hebt.' Dus ging Paolo. Maar hij hield zijn hemd aan en weigerde vragen te beantwoorden 'over beschuldigingen gebaseerd op geruchten'.

In Dutertes 'oorlog tegen drugs' zijn zelfs zulke onbewezen beschuldigingen doorgaans voldoende voor een doodvonnis en een kogel in het hoofd. Maar Paolo heet Duterte en daarom is hij onschuldig tot zijn schuld onomstotelijk is bewezen.

Dutertes dreigement om zijn eigen zoon te vermoorden lijkt daarom niet meer dan de bekende Duterte-retoriek. Zo heeft hij eerder herhaaldelijk gezegd dat hij zal aftreden als een lid van zijn familie betrapt wordt op corruptie. Ook daarvan zijn er tot nu toe geen bewijzen.

Het horloge van Paolo, dat volgens Filipijnse media meer dan 30duizend euro waard is, was, zegt Paolo, 'een cadeautje'. Om duidelijk te maken hoe gewoon dat soort cadeautjes voor hem zijn, liet hij journalisten er nog een zien. Dat horloge-incident heeft geen gevolgen gehad, en ook de drugs-aantijging van Trillanes lijkt met de hoorzitting te zijn afgedaan.

Hoe is het om te leven middenin 'de bloedige oorlog tegen drugs' van Duterte? Deze artikelen leggen het uit:

Drugsverslaafden en -handelaren zijn ongedierte dat moet worden uitgeroeid, vindt de Filipijnse president Duterte. De politie vat dat letterlijk op. Correspondent Michel Maas trok Manilla in.

In Manilla mag de politie alles. Je hebt er zo een kogel in je kop, iedere Filipijn vreest Dutertes doodseskaders. Wie durft Duterte te weerstaan?

De Filipijnse president Duterte hervat de campagne tegen drugsdealers in maart na een korte pauze. Dit keer wordt het 'uitgebreider, agressief en hopelijk minder bloedig'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden