Oorlog Oekraïne ondanks akkoord weer opgelaaid

De oorlog in het oosten van Oekraïne laait weer op. De afgelopen dagen hebben zich felle gevechten afgespeeld langs de frontlinie. Volgens de Oekraïense autoriteiten probeerden de pro-Russische rebellen eerder deze week een doorbraak te forceren ten zuiden van het rebellenbolwerk Donetsk. De Europese Unie heeft haar zorgen uitgesproken over de escalatie van het geweld.

De gevechten rondom Donesk zijn al lange tijd aan de gang, maar escaleren nu weer. Beeld ANP
De gevechten rondom Donesk zijn al lange tijd aan de gang, maar escaleren nu weer.Beeld ANP

Volgens Kiev gaat het om de ergste gevechten sinds de val van de stad Debaltseve in februari. Die werd kort nadat Oekraïne en de rebellen in Minsk een bestand waren overeengekomen door de rebellen onder de voet gelopen. Sindsdien was de strijd enigszins geluwd, hoewel er vrijwel permanent sprake was van schermutselingen langs de bestandslijn.

De strijd laaide weer in volle hevigheid op, toen ongeveer 400 rebellen gesteund door tanks en pantserwagens posities van het Oekraïense leger rond Starohnativka aanvielen, een dorp tussen Donetsk en de havenstad Marioepol die in handen is van de Oekraïners. Kiev vreest dat de rebellen erop uit zijn Marioepol in de tang te nemen. De stad is van groot economisch belang voor beide partijen in het conflict. Voor Moskou zou de inname van de stad ook aantrekkelijk zijn, omdat het dan mogelijk wordt via land een corridor te vormen naar de Krim, het schiereiland dat Rusland vorig jaar annexeerde.

Akkoord van Minsk

De Oekraïners sloegen de aanval op Starohnativka echter af en wisten zelfs Novolaspa op de rebellen te heroveren, maar zij trokken zich later uit het dorp terug uit vrees dat zij zouden worden beschuldigd van het schenden van het akkoord van Minsk. Volgens Kiev zouden de rebellen zware verliezen hebben geleden met hun mislukte offensief.

De Oekraïense president Petro Porosjenko beschuldigde de rebellen en Moskou ervan dat zij niets doen om het bestand overeind te houden. Andersom beschuldigen de rebellen Kiev ervan dat het zich niet houdt aan de afspraken om alle zware wapens van de frontlinie terug te trekken. Maar volgens Kiev is het Oekraïense leger wel gedwongen een deel van de zware wapens bij de hand te houden gezien de voortdurende aanvallen door de rebellen.

OVSE

Een slecht teken is dat de waarnemersmissie van de OVSE steeds meer onder druk komt te staan in het rebellengebied. Afgelopen week werden enkele gepantserde wagens van de OVSE in brand gestoken bij het Park Inn-hotel in Donetsk. Voor het hotel hielden aanhangers van de rebellen later een protestdemonstratie tegen de aanwezigheid van de waarnemers, die volgens hen op de hand van de Oekraïners zijn. Volgens de OVSE zijn de waarnemers de afgelopen tijd ook enkele keren onder vuur komen te liggen.

Zowel de Oekraïners als de rebellen maken de laatste tijd melding van zware beschietingen over en weer, onder meer met Grad-raketten, die volgens het akkoord uit het gebied langs het front zouden moeten zijn verdwenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden