Cijfers bij het nieuws

Oorlog legt 40 procent van wereldhandel in zonnebloemolie stil, prijsstijgingen lijken onontkoombaar

Oekraïne is de grootste exporteur van zonnebloemolie ter wereld. Winkelschappen raken leeg nu die toevoer bijna volledig is stilgevallen.

Semina Ajrovic en Sjors Hofstede
Bij de Albert Heijn aan de Kleine Wittenburgerstraat te Amsterdam is het schap met zonnebloemolie al leeg. Beeld Elisa Maenhout
Bij de Albert Heijn aan de Kleine Wittenburgerstraat te Amsterdam is het schap met zonnebloemolie al leeg.Beeld Elisa Maenhout

Nederland haalt ruim driekwart van zijn zonnebloemolie uit Oekraïne – en die import ligt nu stil

Door de oorlog in Oekraïne ontbreken inmiddels flessen zonnebloemolie en aanverwante producten in de supermarktschappen. Producenten van levensmiddelen zoals chips en babyvoeding kampen ook met tekorten. Oekraïne is de grootste exporteur van zonnebloem- en saffloerolie ter wereld en goed voor 40 procent van de wereldwijde handel. Het economisch zwaar gestrafte Rusland volgt met 19 procent.

Nederland is erg afhankelijk van zonnebloemolie uit Oekraïne. Sinds 2010 kwam bijna de helft van de import hiervandaan, vorig jaar zelfs meer dan driekwart. Door de Russische invasie is die import bijna volledig stilgevallen, aldus ketenorganisatie voor oliën en vetten MVO. De organisatie schatte vorige week in dat er maar voldoende voorraad is tot half april, wat leidde tot een stormloop op met name pure zonnebloemolie. Supermarkten stelden hierop een aankooplimiet in.

Voor producten waarin zonnebloemolie wordt verwerkt, zijn volgens FNLI, de koepelorganisatie van de levensmiddelenindustrie, voldoende alternatieven beschikbaar. ‘De voorraad voor plantaardige oliën is in Europa heel groot’, aldus een woordvoerder.

Handelsprijs zonnebloemolie gestegen, hogere rekening voor consument onvermijdelijk

Door de stilgevallen import zijn prijsstijgingen van producten met zonnebloemolie bijna onvermijdelijk, zegt het FNLI. Een belangrijk oorzaak is de handelsprijs: volgens de Wereldbank lag de gemiddelde prijs voor een kilo olie in februari al 6 procent hoger dan in januari, terwijl de maand al bijna voorbij was toen de oorlog begon. Gezien de huidige prijzen op een aantal van de grootste markten overtreft het gemiddelde van maart waarschijnlijk de piek van een jaar geleden: toen werden prijzen opgedreven door een slechte oogst.

Ook het verwerken van alternatieven kost geld, onder meer door nieuwe verpakkingen vanwege andere ingrediënten. In combinatie met de energieprijs maakt dit het haast onmogelijk om de consument te ontzien, aldus het FNLI.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden