'Oorlog is een beetje goed'

Filosoferen met kinderen? Natuurlijk. Vinden ze hartstikke leuk. Vooral als ze uit achterstandsgezinnen komen, want daar praten ze nooit zo....

'Kunnen dieren denken? 'Natuurlijk niet. Ze poepen op de stoep. Dan denk je niet echt na hoor', zegt Kamilla (8 jaar). Ze zit in de klas en krijgt filosofieles. De andere kinderen in de klas van de Elout van Soeter woudeschool in Amsterdam zijn stil van Kamilla's wijsheid. Met een daar-zit-wat-in-blik kijken ze naar juffrouw Paloma. Zij geeft het vak filosofie, op scholen en in buurthuizen. Je verwacht het niet, maar filosofie blijkt op de Eloutschool populairder te zijn dan de andere keuzevakken streetdance, knutselen, zelf verdediging en schaken.

'Kinderen zitten natuurlijk met veel waar om-vragen', zegt juffrouw Paloma Bour gonje. Het liefst filosofeert ze met kinderen uit achterstandsbuurten. 'Kinderen uit goede milieus zijn vaak al mondig genoeg. Ze krijgen thuis genoeg de kans om te praten en vragen te stellen. In grote gezinnen, waar het allemaal wat minder vlekkeloos gaat, krijgen kinderen die kans niet.'

Bourgonje moest veel schoolbesturen en buurtcentra over de streep trekken om het filosofieavontuur met haar aan te gaan. 'Veel mensen weten niet waarover je het hebt als je zegt dat je wilt filosoferen met kleintjes. Ik heb het flink moeten promoten.

'Eerst heb ik me gericht op de multiculturele samenleving; een brug slaan tussen verschillende culturen,' vertelt Bour gon je. 'Ook worden kinderen mondiger, en leren ze andermans mening te respecteren. Logisch denken en argumenteren komen weer van pas bij taal en rekenen.' Toen ze dit allemaal uiteenzette, gingen de scholen om.

Deze keer is het thema: geloven of zeker weten. Bestaan geesten? Karleany (10) weet het zeker: 'Dat heb ik in de bijbel gelezen. Daarin staat alles wat er bestaat. Dat is toch de bijbel? God haalt dan je geest naar boven.' Samantha (8) gelooft er niks van. 'Want ik heb nog nooit een geest gezien.' Of het nu gaat over het bestaan van hogere machten, of over een oorlog in Irak, de kinderen discussiëren bloedserieus mee.

'Ik vind oorlog een piepklein beetje goed', denkt Yessien (10). De anderen zijn het niet met hem eens. Toch weet hij zijn stelling te onderbouwen: 'Het is wel zielig voor de mensen die niks gedaan hebben, maar de slechte mensen gaan ook dood.'

Erg lang kunnen de kinderen daar niet over nadenken, want daar komt de limonade. En dat is voor de kleintjes net iets belangrijker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden