Oorlog in Trump-kamp over benoeming minister van Buitenlandse Zaken

Binnen het Trump-kamp is een oorlog uitgebroken over wie de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken moet worden. De gematigde vleugel hoopt dat Donald Trump de voormalige gouverneur van Massachusetts Mitt Romney zal kiezen voor de post, terwijl de harde kern van Trumps vroegere campagneteam voor ex-burgemeester Rudy Giulinani van New York is.

Trump en Romney schudden de hand na elkaar ontmoet te hebben bij de Trump International Golf Club. Beeld afp

Terwijl wordt gevochten om het State Department, benoemde Trump vrijdag de conservatieve K. T. McFarland tot zijn plaatsvervangend nationale veiligheidsadviseur.

Zij is de afgelopen jaren zeer kritisch geweest over de aanpak door de regering-Obama van Islamitische Staat. Deze veteraan van eerdere Republikeinse regeringen vindt dat Obama heeft onderschat hoe groot het gevaar van IS is voor het Westen. Haar toekomstige baas in het Witte Huis, nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn, reageerde enthousiast op de bekendmaking. 'Wat een team!', twitterde hij. 'Een van de slimste vrouwen in de VS.' Verder werd de advocaat Donald McGahn benoemd tot Trumps juridische raadgever in het Witte Huis.

In het gevecht om het ministerschap op Buitenlandse Zaken, roeren vooral de pleitbezorgers van Giuliani zich in het openbaar. Newt Gingrich, een van de voormannen van de rechtse vleugel van de Republikeinse partij, sprak zich openlijk uit voor Giuliani. 'Als je iemand wilt hebben die een heel harde onderhandelaar namens Amerika is en de Amerikaanse belangen verdedigt op een manier waarvoor Trump campagne voerde, dan is Rudy waarschijnlijk de beste keuze. Hij heeft het juiste temperament', zei de voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden vrijdag tegen journalisten.

Vechter

'We hebben iemand nodig die een vechter is', aldus Gingrich, die zelf aanvankelijk ook voor de post werd genoemd. 'De wereld gaat niet veranderen zomaar doordat wij komen opdraven en 'alsjeblieft' zeggen. Als dat zou werken, zou minister van Buitenlandse Zaken Kerry wel succes hebben gehad.' Ook Stephen Bannon, de vroegere baas van de rechtse nieuwssite Breibart en nu Trumps voornaamste beleidsadviseur, is fel tegen de benoeming van Mitt Romney.

Die doemde vorige week onverwacht op als mogelijke kandidaat voor het State Department, hoewel hij Trump tijdens de campagne afdeed als een nepfiguur en praatjesmaker. Voor Bannon en Kellyanne Conway, Trumps woordvoerster, heeft hij zich daarmee definitief gediskwalificeerd; loyaliteit staat voor hen voorop. Volgens hen zullen de echte aanhangers van Trump het nooit begrijpen als deze Romney benoemt.

Trump liet zich vorige week verrassend positief uit over Romney, een typische vertegenwoordiger van het Republikeinse establishment waartegen de achterban van Trump nu juist in opstand is gekomen. Zijn benoeming zou in het buitenland worden gezien als een teken dat de soep onder Trump toch niet zo heet zal worden gegeten als die aanvankelijk werd opgediend. Giuliani staat juist bekend als een havik, voor wie de strijd tegen het islamitisch terrorisme op de allereerste plaats komt.

Problemen in de senaat

Naar verluidt is Trump ook bang dat de benoeming van Giuliani op problemen zal stuiten in de Senaat wegens diens zakelijke contacten met Qatar, het bedrijf dat de omstreden Keystone-oliepijplijn aanlegt en de schimmige Iraanse oppositiegroep Mujahedeen Khalq. Als mogelijk alternatief voor Romney en Giuliani duikt nu een nieuwe kandidaat op: generaal b.d. John Kelly, die onder president Obama de rechterhand was van minister van Defensie Leon Panetta.

Als Trump voor Kelly kiest, komt het buitenlandse en veiligheidsbeleid mogelijk in handen drie gepensioneerde generaals. Trump overweegt een vroegere collega van Kelly, generaal James Mattis, voor te dragen als nieuwe minister van Defensie. Mattis voerde als hoofd van het Central Command het bevel over de Amerikaanse troepen in Afghanistan en Irak. Eerder benoemde Trump ex-generaal Michael Flynn al als zijn nationale veiligheidsadviseur. Anders dan Kelly en Mattis staat Flynn bekend als een uitgesproken havik. Hij heeft ook een gloeiende hekel aan de Democraten, sinds president Obama hem aan de kant zette als hoofd van de militaire inlichtingendienst.

Generaal buiten dienst John Kelly geldt ook als belangrijke kanshebber. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden