Oorlog in Bosnië kwam voor VS niet als verrassing

De CIA en de Amerikaanse inlichtingendienst die satelietinformatie verwerkt, hebben in het begin van de Bosnische oorlog in het geheim laten weten dat 95 procent van de Servische artillerie rondom Sarajevo binnen een dag vanuit de lucht kon worden weggevaagd....

THE GUARDIAN

The Guardian

WASHINGTON

Dat maakt de Amerikaanse verzekeringen dat de VS geen beeldmateriaal hadden van het geweld in Bosnië en dat de oorlog Washington heeft verrast twijfelachtig.

De medeling wordt gedaan in een geheime memo die de CIA en het Nationaal Veiligheidsagentschap in mei 1992 aan een diplomaat van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zonden, en waarop de Britse krant The Guardian de hand heeft kunnen leggen. De diplomaat beschrijft dat hij luchtfoto's heeft gezien waarop duidelijk zichtbaar is dat de kanonnen rond de Bosnische hoofdstad onbeschermd staan opgesteld. Hij zond een 'spoedmemo' naar zijn superieuren, maar kreeg geen antwoord, en werd later berispt omdat hij de memo had gestuurd.

Een paar weken later stelde de CIA in een briefing aan de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen dat luchtaanvallen op Servische doelen 'onmogelijk' zouden zijn. De discrepantie toont hoe hardhandig de strijd over de Bosnië-politiek achter de schermen in Washington toeging.

De voormalige ambassadeur in Belgrado, Warren Zimmermann - die uit protest de diplomatieke dienst verliet - vroeg al in november 1991 om een internationale macht om de vrede in Bosnië te bewaren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden