Oorlog die Bush begon kost de VS 3.000 miljard dollar

‘We hebben een enorm vermogen in het buitenland besteed, in een tijd van krappe budgetten’, zei president Obama dinsdag over de 748 miljard (590 miljard euro) dollar die de Irakoorlog de VS tot nu toe hebben gekost. Naast de 4.416 doden en 31.902 gewonden in zeven jaar.

Operatie Iraqi Freedom mag sinds woensdag beëindigd zijn, de VS zullen nog tot in lengte van jaren moeten betalen voor de invasie die president Bush in 2003 begon. Met de kosten van de oorlog in Afghanistan, nu begroot op 304 miljard dollar (240 miljard euro), zal tot 2020 nog tussen de 274- en 588 miljard dollar gemoeid zijn met de militaire operaties.

Obama: ‘De tijd is aangebroken om deze bladzijde om te slaan. We hebben meer dan 1.000 miljard dollar (790 miljard euro) aan oorlog besteed, vaak gefinancierd door in het buitenland te lenen.’ De eerlijke woorden van Obama over de enorme oorlogskosten, steken schril af bij hoe Bush jarenlang met het onderwerp omging. De regering-Bush beschouwde de uitdijende kosten, ook die van ‘Afghanistan’, als een noodzakelijk kwaad, nodig om Irak om te vormen tot een democratie en om Al Qaida te bestrijden.

Omdat tot eind 2011 nog 47 duizend Amerikaanse soldaten in Irak blijven en de oorlog in Afghanistan escaleert, is gemiddeld 11 miljard dollar per maand nodig. Alleen al voor 2010 en 2011 heeft Obama 171 miljard dollar nodig. De totale kosten zullen dan zijn gestegen tot 1.300 miljard dollar. Deze maand schatte het begrotingsorgaan CBO van het Congres dat de VS in 2020 tussen de 1.560- en 1.880 miljard dollar kwijt zijn aan de drie oorlogen die Bush vanaf 2001 begon: Irak, Afghanistan en de ‘War on Terror’.

‘Over het geheel genomen is deze oorlog niet superduur, maar het is zeker ook niet goedkoop’, zei Michael O’Hanlon van de denktank Brookings, een van de grootste voorstanders van de Irakoorlog, ooit op relativerende toon. Anderen, zoals de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, denken daar anders over. Ter vergelijking: de VS gaven tussen 2003 en 2008 bijna net zoveel uit aan de Irakoorlog als aan onderwijs. Als alle langetermijnkosten, zoals de gezondheidszorgkosten voor veteranen, worden meegeteld, zal ‘Irak’ volgens Stiglitz rond 2017 3.000 miljard dollar hebben gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden