Oordeel stichting: Schiphol moet dicht tot 1 januari

Volgens de letter van de wet zou Schiphol onmiddellijk moeten sluiten tot 1 januari volgend jaar. Een onafhankelijke stichting heeft vastgesteld dat er dit jaar maar 338 duizend vliegtuigen mogen landen of opstijgen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het nieuwe cijfer speelde een grote rol bij de voortzetting van het kort geding in Amsterdam, woensdag, tussen de milieubeweging en het ministerie van Verkeer. Minister Netelenbos van Verkeer wil extra vluchten gedogen. De milieubeweging is daarop tegen.

Tijdens de vorige zitting, twee weken geleden, kwam fungerend rechtbank-president D. Allewijn er niet uit. Hij vroeg de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak vast te stellen of het gedogen van meer vluchten leidt tot een toename van de overlast. De stichting oordeelde dat er maximaal plaats is voor 338 duizend vluchten.

Schiphol wil 380 duizend starts en landingen toestaan, waarvan er op 1 november ruim 317 duizend waren verbruikt. Dit betekent volgens de stichting dat dit jaar ruim duizend woningen meer dan andere jaren last hebben van vliegtuiglawaai. Dus zou Schiphol onmiddellijk dicht moeten.

Zover wil de milieubeweging het niet laten komen. Ze stelde voor voorlopig een baan te sluiten. Schiphol was dat voorstel af. De uitspraak is op 30 november.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden