Oordeel examencommissie nodig over verplicht vak moslimstudentes

Twee moslimstudentes is door het Erasmus MC Rotterdam op onjuiste gronden een vrijstelling geweigerd voor een deel van het praktijkvak praktische klinische vaardigheden. De twee studentes geneeskunde wilden uit geloofsovertuiging niet deelnemen aan het onderdeel waarbij ze aangeraakt zouden worden door een mannelijke medestudent.

Erasmus MC Rotterdam Beeld anp
Erasmus MC RotterdamBeeld anp

De opleidingsdirecteur van de Faculteit Geneeskunde had de vrijstelling op het onderdeel geweigerd, omdat het ondergaan van een lichamelijk onderzoek als essentieel voor de opleiding wordt beschouwd. 'Door het lichamelijk onderzoek te ondergaan leert de student welke gevoeligheden dit met zich meebrengt en hoe een arts dit met respect en zorg kan uitvoeren', liet het Erasmus eerder weten.

Het gaat daarbij om onderzoek bij onder andere de borstkas, buikstreek en benen. Voor de opleiding geneeskunde in Rotterdam moet iedere student bij het praktijkvak door een man én een vrouw worden onderzocht.

De studentes stapten naar de examencommissie van het Erasmus MC om de geweigerde vrijstelling aan te vechten. Die nam de klacht van de studentes niet in behandeling, waarna zij naar het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs stapten. Die verklaarde gisteren het besluit van de opleidingsdirecteur ongegrond. Niet de opleidingsdirecteur, maar de examencommissie van het Erasmus MC had over de kwestie moeten beslissen, is het oordeel van het College.

Uit geloofsoverwegingen wilden de studentes alleen door een vrouw worden aangeraakt, omdat ze hun lichaam niet aan een vreemde man wensen te tonen. Ze beroepen zich op de vrijheid van godsdienst en de onaantastbaarheid van het lichaam, zoals vastgelegd in de grondwet. 'Zij hebben van meet af aan aangegeven het vak graag te willen volgen en ook mannelijke studenten aan te zullen raken', zegt hun advocaat. 'De studenten geven aan dat ze in hun verdere carrière nooit een onderscheid zullen maken tussen mannelijke en vrouwelijke patiënten. Zij willen alleen niet aangeraakt worden door een man.'

Eerste hulp van het Erasmus MC. Beeld anp
Eerste hulp van het Erasmus MC.Beeld anp

Grondrechten

Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs eist dat de examencommissie van het Erasmus MC de zaak alsnog in behandeling neemt en dat daarbij inhoudelijk wordt ingegaan op de door de studentes genoemde grondrechten. Een woordvoerster van het Erasmus MC laat weten dat de examencommissie ermee aan de slag gaat. 'De examencommissie komt een keer per maand bijeen, dus het kan een paar weken duren voor er een uitspraak ligt.'

Het is voor het eerst dat de discussie over het lichamelijke onderdeel van het vak praktische klinische vaardigheden zo hoog oploopt bij het Erasmus MC. Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs heeft niet eerder een dergelijke zaak behandeld om geloofsovertuiging of levensbeschouwing.

Aan het Groningse Universitair Medisch Centrum (UMCG) wordt in de masterfase van geneeskunde hetzelfde vak gegeven, maar daar mogen studenten zelf kiezen door wie ze zich laten onderzoeken. 'Als vrouwelijk studenten dat willen kunnen ze alleen door andere vrouwen worden onderzocht', zegt een woordvoerster van het UMCG. 'Ook aan het UMCG studeren veel islamitische studenten, maar het vak heeft voor hen en andere studenten nog nooit tot problemen geleid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden