Ooms bestraft met vier maanden voorwaardelijk

De rechtbank in Breda heeft vrijdag judoleraar Peter Ooms veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijk voor ontucht met een aantal leerlingen....

ANP

ANP

BREDA

De rechtbank achtte bewezen dat Ooms twee van zijn pupillen, de judoka's Irene de Kok en Monique van der Lee, heeft aangerand. Tegenover de ontkenning van de verdachte stonden volgens de rechtbank getuigenissen en verklaringen met betrekking tot tijd en plaats van de ontucht, zoals een hotelkamer in München. De ontucht heeft plaatsgevonden van 1987 tot eind 1993.

De rechtbank kwam tot een voorwaardelijke straf omdat Ooms zowel privé als zakelijk al het nodige had geleden. Volgens de rechtbank blijkt uit de verklaringen van De Kok en Van der Lee dat Ooms ook andere, jeugdigere pupillen, onzedelijk heeft betast.

In zijn vonnis zei rechter W. van den Berg dat de slachtoffers zich 'een en ander moesten laten welgevallen, omdat zij zich niet teweer konden stellen'. Volgens de rechter hebben de vrouwen de betastingen van borsten en vagina ondergaan in een mengeling van verbazing en angst. 'Dergelijke trainingen om een ideaal op wereldniveau te bereiken, leiden vaak tot een isolement. Van deze situatie maakte Ooms misbruik. '

Volgens Ooms was er sprake van een complot tegen hem om zijn macht binnen de judobond te breken. De rechter vond dat minder van belang. 'Al zou de complottheorie op waarheid berusten, dan doet dat nog niets af aan de geloofwaardigheid van de verhalen over de ontucht. Bovendien zijn er ook verklaringen van mensen bij die niets te maken hebben met de slechte verhoudingen binnen de judobond', aldus de rechter.

Hij wees de door de twee judoka's geëiste immateriële schadevergoedingen van 2000 gulden af. Ook krijgen zij de kosten van de psycholoog niet vergoed omdat de relatie met de ontucht niet voldoende is aangetoond. Wel krijgen de judoka's elk 1156 gulden toegewezen voor gemaakte reiskosten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden