Oom agent is in Antwerpen niet je beste vriend

De politie is je beste vriend, maar in Antwerpen denkt menigeen daar toch een tikje genuanceerder over. Hoe kan het ook als je na een verhoor op het bureau moet worden opgenomen in het ziekenhuis en vervolgens een maand niet kan werken....

Het voorval dateert uit de tijd van het islamitisch offerfeest in februari. Vijf Turken werden gearresteerd en hardhandig aangepakt. 'We zullen die lammekens eens slachten', zou hen te verstaan zijn gegeven. Commissaris Bart de Bie en inspecteur Allen Mens zijn deze week geschorst vanwege mishandeling en discriminatie van het vijftal.

Inspecteur Tom van Hellemond hoeft sinds maandag ook niet meer op het bureau te verschijnen. Hij wordt verdacht van het mishandelen van twee Algerijnen met drugs op zak. Met inspecteur Dennis Moorkens zou Van Hellemond vorige week dinsdag de twee Algerijnen voor een pak ransel met de wapenstok hebben meegenomen naar een verlaten spoorterrein. De slachtoffers liepen een aantal breuken op en raakten ernstig verwond aan rug, armen, benen en ribben.

Een proces-verbaal maakten de inspecteurs niet van hun afrekening, hetgeen de onderzoeksrechter beschouwt als schriftvervalsing.

Geen fraaie beurt voor de 'flikken' van de Scheldestad, die er in de tv-docudrama Het leven zoals het is van de Vlaamse publieke zender TV1 juist alles aan doen hun imago op te poetsen. En zo kon het gebeuren dat burgemeester Patrick Janssens donderdag een zero tolerance-beleid aankondigde. Niet voor burgers, maar voor agenten: het recht handhaven is immers nog altijd iets anders dan het recht in eigen hand nemen.

'Als blijkt dat de feiten juist zijn, is er geen ruimte voor interpretatie', aldus Janssens in De Standaard. 'Als we willen dat in de stad de wetten en normen worden gerespecteerd, dan geldt dat in de eerste plaats voor de politie.'

Die terechtwijzing geldt niet enkel voor commissaris De Bie en de inspecteurs Mens, Van Hellemond en Moorkens. Zelfs in de Antwerpse politietop is niet iedereen zuiver op de graad. Hoofdcommissaris en adjunct-korpschef Guido Dupont worden verdacht van onregelmatigheden tijdens een dienstreis naar Canada. De dienst-Visakaart werd wat al te gemakkelijk uit de broekzak gehaald. En hoofdcommissaris Eddy den Hondt, directeur van de politieschool, zou te veel lesuren hebben gedeclareerd en de stadsaannemer gratis hebben laten klussen aan zijn privézwembad in Brasschaat, in ruil voor opdrachten van de school.

De troebelen dateren al van vorig jaar, toen de Arabische Europese Liga van Dyab Abou Jahjah besloot met burgerpatrouilles het soms hardhandige politieoptreden te volgen. De dood van een allochtoon in het Antwerpse district Borgerhout, na straatrellen in november, zette extra druk op de ketel.

Toch werd de grote schoonmaak van de korpsleiding intern niet door iedereen gewaardeerd. Er volgden ook belastende verklaringen in de pers tegen de hoofdcommissarissen Luc Lamine en Luc van Beylen. Zij zijn sinds maart geschorst, ook al vanwege vermeend gesjoemel met Visa-kaarten in Canada, verduistering en valsheid in geschrifte.

Het boemerangeffect van de 'Operatie Beschadiging' is daarmee totaal, aldus de Vlaamse pers, die geniet van hun rivaliserende bronnen bij de Antwerpse politieburelen. Welke verdenkingen erger zijn – geweld en discriminatie door het ene kamp of de verduistering van overheidsgeld door het andere – doet niet eens ter zake.

Het is nu zaak zo snel mogelijk schoon schip te maken. De rotte appels weg, het vertrouwen tussen afdelingen en personen onderling en tussen burger en politie herstellen.

Het is een schone taak voor de officier van justitie, voor plaatsvervangend korpsbaas Eddy Baelemans en voor burgemeester Patrick Janssens – nog maar enkele weken in functie nadat het vorige college van burgemeester en schepenen moest aftreden wegens. . . dubieuze uitgaven met de gemeentelijke Visa-kaarten.

Door de optelsom van folteringen en fraudes is menig Antwerpenaar zijn vertrouwen nog wel even kwijt. Oom agent je beste vriend? Jawel, maar nu even niet.

De socialistische vakbond ACOD huilt ondertussen krokodillentranen als ze zich afvraagt 'of elke agent nu constant op zijn hoede moet zijn voor een klacht'. Kennelijk kan de gemiddelde inspecteur of commissaris inderdaad geen onderscheid maken tussen het al dan niet terecht gebruiken van een creditcard van het korps, en tussen een getuigenverhoor met en zonder losse handjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden