Ook Zwitsers vragen om uitlevering van Pinochet

De procureur-generaal van het Zwitserse kanton Genève heeft maandag om de uitlevering gevraagd van de Chileense generaal Pinochet. Bernard Bertossa wil hem laten berechten voor moord, ontvoering en vrijheidsberoving....

AP; REUTERS; AFP

AP, Reuters, AFP

GENEVE/LONDEN

Bertossa is de procedure begonnen na een officiële aanklacht vorige week door de weduwe van Alexis Jaccard, een student die zowel de Chileense als de Zwitsers nationaliteit had. Hij verdween in mei 1977 in Buenos Aires, Argentinië, waarvandaan hij zou zijn ontvoerd door de Chileense geheime politie.

Pinochet werd op 16 oktober in een Londens ziekenhuis aangehouden op verzoek van een Spaanse rechter. De 82-jarige generaal wordt door Spanje beschuldigd van volkerenmoord, martelingen en terrorisme tijdens de zeventien jaar van zijn bewind, dat eindigde in 1990. Het Spaanse arrestatiebevel noemt 94 slachtoffers bij naam, maar die lijst kan worden uitgebreid tot ongeveer drieduizend verdwenen en gedode mensen. De naam van Jaccard komt ook voor op de Spaanse lijst.

In Londen hebben Pinochets advocaten gisteren voor het Hooggerechtshof betoogd dat zijn arrestatie onwettig is omdat oud-staatshoofden immuniteit genieten voor daden die ze ambtshalve hebben verricht. Als Pinochet in het buitenland gearresteerd kan worden, kan dat ook koningin Elizabeth overkomen, vanwege veronderstelde misdaden van Groot-Brittannië in de Falklands-oorlog, beweerde advocaat Clive Nicholls. Omdat Pinochet geen Spanjaard is, is het Spaanse arrestatiebevel bovendien ongeldig, zei hij. Vandaag wordt de hoorzitting voortgezet.

Een transportvliegtuig van het Chileense leger staat sinds dit weekeinde op het Britse militaire vliegveld Brize Norton, bij Oxford. Volgens een Chileense krant staat het klaar om Pinochet mee naar huis te nemen, maar het Britse ministerie van Defensie ontkent dat. Een woordvoerder zei dat de Chilenen volgens standaardvoorschriften toestemming hebben gekregen gebruik te maken van het vliegveld, maar dat de reden van deze vlucht een Chileense aangelegenheid is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden