Ook zwarten profiteren nu van opleving in VS

Voor het eerst in twintig jaar profiteren ook zwarte Amerikanen van het economisch herstel en de creatie van nieuwe werkgelegenheid....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

De daling van de werkloosheid onder de tien procent is opmerkelijk, omdat in de jaren tachtig de zwarten nauwelijks baat hadden bij het economisch herstel. Onder president Reagan groeide de Amerikaanse economie, maar daalde werkgelegenheid in de produktiesectoren. En daardoor bleven zwarten naar verhouding langer aan de kant staan dan blanken, Aziaten en Latino's. In de daarop volgende periode van lage groei - 1989 tot 1991 - verdwenen nog eens 1,5 miljoen banen in de produktiesectoren. Daardoor bleef de werkloosheid onder zwarten relatief hoog.

Economen van het bureau van arbeidsstatistieken, zwarte denktanks en burgerrechtenorganisaties hebben positief gereageerd op deze werkloosheidscijfers, maar wezen erop dat de gemiddelde werkloosheid 4,8 procent bedraagt en dat vooral zwarte jongeren tussen de 16 en 25 jaar niet aan werk komen. Op het ogenblik werken 23,9 procent van de zwarte jongeren tegen 48,5 procent van de blanken. Jongeren in de binnensteden komen niet of nauwelijks aan bod op de arbeidsmarkt.

Hoewel de groei van de werkgelegenheid door burgerrechtenorganisaties wordt toegejuicht, wijzen zij erop dat de cijfers een vertekend beeld geven. Naar schatting een miljoen Amerikanen, onder wie grote groepen zwarten en Latino's, hebben het zoeken van een baan allang opgegeven en de arbeidsmarkt verlaten. Zij staan nergens geregistreerd en komen niet meer in de overheidsstatistieken voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden