Ook zusje van Imtech wil dit jaar notering op beurs Euronext

Naast Nationale-Nederlanden en Euronext zal er nog een nieuw bedrijf naar de beurs gaan. IMCD, een Rotterdamse distributeur van chemicaliën, kondigde dinsdag aan een notering aan Euronext Amsterdam te willen.

AMSTERDAM - IMCD is een van de bedrijven die voorkomen uit het conglomeraat Internatio Müller dat in 2001 werd opgesplitst. Een ander is het inmiddels beruchte technisch dienstverleningsbedrijf Imtech dat wordt geplaagd door schandalen.

IMCD wil door het plaatsen van 270 miljoen nieuwe aandelen vermogen aantrekken om de huidige schulden af te lossen en verder uit te breiden. In totaal moet die emissie tussen de 350 en 500 miljoen euro opleveren.

Vorig jaar haalde IMCD een omzet van 1,23 miljard euro met de verkoop van chemische grondstoffen voor de productie van tandpasta, cornflakes en ijsjes tot smeermiddelen voor de auto, pillen en verf. Klanten van IMCD zijn multinationals als AkzoNobel en DSM, maar ook kleine ijssalons.

IMCD groeide na de afsplitsing in 2001 snel door andere bedrijven in te lijven. De laatste drie jaar waren dat er al meer dan vijftien. De omzet steeg van 100 miljoen euro naar ruim 1,2 miljard. De chemisch distributeur heeft inmiddels meer dan 1.400 werknemers in dienst die voor het overgrote deel worden aangestuurd vanuit Rotterdam. Het bedrijf is wereldwijd actief in 39 landen in Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Sinds 2001 is de onderneming in handen van het management. De grootste aandeelhouder is het Amerikaanse private-equitybedrijf Bain Capital. Dat herplaatst ook een deel van de aandelen, maar blijft wel als aandeelhouder bij IMCD betrokken.

Deze zomer moet de gang naar het Damrak worden gerealiseerd, hoewel de timing afhankelijk zal zijn van de stemming op de markten. IMCD zal daarbij de 270 miljoen aan nieuwe aandelen stapsgewijs uitgegeven, aangevuld met bestaande stukken. Zowel institutionele als particuliere beleggers kunnen zich inschrijven.

Bestuursvoorzitter Pieter van der Slikke zegt in een persverklaring: 'We zien de voorgenomen beursgang als een logische stap in de ontwikkeling van ons bedrijf. Ik zie vele spannende expansiemogelijkheden in de toekomst. Als we volop toegang krijgen tot de effectenmarkt zal dat helpen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden