'Ook zoon Janoekovitsj sluisde vermogen weg via Nederlandse belastingroute'

Twee anti-corruptiegroepen in de Oekraïne eisen bevriezing van het 'Haagse' vermogen en de bankrekeningen van de zoon van de verdreven president Viktor Janoekovitsj.

Viktor JanoekovitsjBeeld epa

Diens zoon Alexander (41) heeft volgens het Anti-Corruption Action Center in Kiev en zusterorganisatie PEPWatch via een Nederlandse belastingroute een aanzienlijk bedrag weggesluisd, zo luidt de beschuldiging. Alexander Janoekovitsj geldt als de op een na rijkste Oekraïener met een geschat vermogen van ruim een half miljard dollar. De EU-landen en de Verenigde Staten worden door beide organisaties opgeroepen actie te ondernemen tegen de geldvlucht uit Oekraïne en het witwassen van de vermogens.

De presidentszoon heeft volgens beide organisaties zijn belangen en geld mede ondergebracht in Mako Holding en Artvin Holding, gevestigd in de Alexanderstraat in Den Haag.De bedrijven zijn gevestigd op het adres van een internationaal belastingkantoor. Volgens de Kamer van Koophandel hebben beide bedrijven in Nederland geen personeel.

Advocaat Hans Koets wil namens ITPS niet ingaan op de beschuldigingen van de Anti-Corruption Action Center. 'Dit ligt besloten in de vertrouwelijkheid waaraan het bedrijf gebonden is. ITPS is niet bekend met eisen c.q. richtlijnen van het Anti-Corruption Action Center in Kiev, richtlijnen die moeten toezien op de situatie van na de machtswisseling', aldus de raadsman.

Het Haagse trustbedrijf, ITPS Netherlands, dat het vermogen over de twee omstreden vennootschappen beheert zegt dat het contact onderhoudt met De Nederlandsche Bank en ook voldoet aan de eisen die DNB stelt.

Populaire belastingroute
De Nederlandse belastingroute wordt vaker gebruikt door de Oekraiense machthebbers. Zo maken zakenvrienden van Janoekovitsj sinds afgelopen zomer gebruik van een Nederlandse en Britse brievenbusmaatschappij waarmee de winsten van geprivatiseerde staatsbedrijven buiten bereik van hun belastingdienst kunnen worden gehouden.

Of deze financiële constructie voldoet aan de nieuwe eisen van het ministerie van Financiën voor belastingontwijking door buitenlandse bedrijven, is onduidelijk. Vorig jaar liet het kabinet weten lege brievenbusmaatschappijen die alleen maar uit zijn op de fiscale voordelen van het uitgebreide Nederlandse net van belastingverdragen te gaan aanpakken.

 
De Nederlandse belastingroute wordt vaker gebruikt door de Oekraiense machthebbers

7285 procent
Alexander Janoekovitsj, van origine tandarts, trekt via een Nederlandse belastingroute en Zwitserse bedrijven aan de touwtjes bij mijnbouw- en wijnbouwbedrijven in zijn geboorteland. Zo bottelt hij enorme hoeveelheden zogeheten Krim-champagne en bezit hij een jachthaven op de Krim. Zijn bedrijven Mako Holding en Artvin Holding werden op 17 oktober 2011 in Den Haag gevestigd.

Het vermogen van de presidentszoon wordt door Forbes Magazine geraamd op 510 miljoen dollar, een bedrag dat volgens het zakentijdschrift in drie jaar geleden nog 7 miljoen zou hebben bedragen. Nadat zijn vader Viktor tot machtigste man van de Oekraïne werd gekozen, zou diens rijkdom in drie jaar tijd met 7285 procent zijn aangezwollen. De presidentszoon runde naast zijn eigen bedrijven tevens de Ukrainian Bank of Development.


 
Nadat zijn vader Viktor tot machtigste man van de Oekraïne werd gekozen, zou diens rijkdom in drie jaar tijd met 7285 procent zijn aangezwollen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden