NieuwsTesla

Ook zonnepanelen van Tesla brandgevaarlijk, Walmart stapt naar rechter

Niet alleen de elektrische auto’s van Tesla blijken brandgevaarlijk te zijn, ook de zonnepanelen van de autoproducent hebben vlamgevat. Op de daken van zeven Walmart-winkels zijn de panelen in brand geraakt. De supermarktgigant sleept Tesla voor de rechter. 

De zonnepanelen op het dak van Walmart hebben vlamgevat.

Nalatigheid, contractbreuk en zonnepanelen die niet voldoen aan de veiligheidseisen – het zijn drie ferme bezwaren uit de 114 pagina’s tellende aanklacht van de Amerikaanse supermarktgigant Walmart. De keten zegt voor honderdduizenden dollars aan schade te hebben geleden, eist dat Tesla de brandschade vergoedt en dat het alle zonnepanelen van de 240 winkels verwijdert. 

Sinds 2010 bracht Walmart zonnepanelen aan op de daken van haar winkels, maar op zeven van die daken bleken de exemplaren brandgevaarlijk door onder meer losse bedrading. De supermarktketen zegt dat de gebouwen en producten in de winkels daardoor zijn beschadigd en wijt dat aan incompetente installateurs van Tesla.

De autoproducent ‘is er niet in geslaagd de chaotische installatiepraktijken te corrigeren’, luidt de aanklacht van Walmart, dat met ruim 8 duizend winkels in vijftien landen ’s werelds grootste detailhandelsonderneming is. In juli eiste Walmart dat Tesla de oorzaken van het brandgevaar in kaart bracht, maar de reactie van het bedrijf daarop was zo terughoudend, dat de supermarktketen naar de rechter stapte. 

Ook auto's onder vuur

Het is niet de eerste keer dat de producten van Tesla brandgevaar wordt verweten. Dit jaar zagen verschillende klanten hun Tesla-auto’s in de brand vliegen.  De National Transportation Safety Board voert een onderzoek uit hoe exemplaren van Model X en S in vlammen konden opgaan.

Naast de oververhitte auto’s liggen nu ook de zonnepanelen onder vuur. Drie jaar geleden begaf Tesla zich op de zonne-energiemarkt door Solar City over te nemen. Daarbij ontvouwde topman Elon Musk ambitieuze toekomstplannen. Zo kondigde Musk aan volgend jaar zonnepanelen te verhuren in een aantal Europese landen, waaronder Nederland.

Zo profiteer je van zonnepanelen, ook zonder een grote investering te doen of een eigen dak te hebben

Hoe kun je nou het best besparen op je rekening, als je zelf zonne-energie wilt opwekken? Is dat niet heel duur? Kan het wel in jouw woonsituatie? Het is voor vrijwel iedereen een haalbare kaart, zo blijkt, en de bodem van de spaarpot hoeft niet eens in zicht te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden