Ook zonder statiegeld komt plastic op z'n plek

De Tweede Kamer heeft besloten het statiegeld op PET-flessen af te schaffen. Wordt het plastic dan wel gescheiden aangeboden?

Is er in Nederland genoeg animo om lege knijpflessen, boterkuipjes en ander plastic apart te houden?

Het gescheiden inleveren van plastic afval neemt gestaag toe. Van de ongeveer 420 Nederlandse gemeenten doen er 375 mee aan het Plastic Heroes-systeem dat in 2009 is geïntroduceerd (te herkennen aan het fel-oranje poppetje, de Plastic Hero).


Het streven om in 2012 42 procent van het plastic verpakkingsmateriaal gescheiden in te zamelen, is al gerealiseerd, zegt Marcel Hoenderdos van de Stichting Nedvang die het Plastic Heroes-systeem beheert. 'Op dit moment wordt al 48 procent van alle kunststofverpakkingen ingezameld. Jaarlijks levert dit zo'n 3 miljoen kubieke meter aan afval op. Genoeg om voetbalstadion De Kuip twee keer tot de nok mee te vullen.'


Welke weg legt een lege PET-fles nu nog af voordat hij tot grondstof wordt verwerkt?

Een vrij lange. Nu worden ingeleverde PET-flessen in grote zakken (retourbags) teruggebracht naar het distributiecentrum van de supermarkt. Dezelfde vrachtwagens die daar volle flessen frisdrank brengen, vervoeren de zakken naar een van de drie tel- en sorteercentra in Utrecht, Weert of Tilburg. Hier worden de lege flessen één voor één geteld en gescand, zodat kan worden berekend hoeveel statiegeld producenten ontvangen.


Dat is een secuur werkje, zegt Raymond Gianotten, directeur van Stichting Retourverpakking Nederland. 'Je moet precies weten hoeveel flessen van elk merk zijn ingeleverd en er streng op letten dat per fles de barcode maar één keer wordt gescand.'


Daarna worden de flessen geplet en gaan ze in balen naar een recycler die ze verwerkt tot plastic korrels. Van die grondstof worden niet alleen nieuwe verpakkingen gemaakt, maar ook dashboards, mobiele telefoons, tennisballen en fleecetruien.


Wat verandert er als het statiegeldsysteem verdwijnt?

De weg wordt korter. De PET-flessen gaan rechtstreeks naar het SITA sorteercentrum in Rotterdam, samen met al het andere kunststofafval. De inzameling wordt dan onderdeel van Plastic Heroes. Daar zijn twee manieren voor: een haalsysteem, waarbij de gemeente het afval in speciale zakken komt ophalen, en een brengsysteem, waarbij het afval in bakken op straat wordt gedeponeerd. Halen is vooralsnog populairder dan brengen: 60 procent van de huishoudens kiest hiervoor.


Waarom zou dat kostenbesparend werken?

Het scheelt in de administratieve rompslomp, zegt Cees de Mol van Otterloo, onderhandelaar namens het verpakkende bedrijfsleven. 'Je hoeft niet meer uit te rekenen hoeveel statiegeld producenten aan de supermarkten moeten betalen.'


Verder dalen de transportkosten, omdat de lege PET-flessen niet eerst van de supermarkt naar het distributiecentrum gaan.


Wordt frisdrank ook goedkoper als het statiegeld verdwijnt?

Daarover doet het bedrijfsleven geen uitspraken. 'Het is de bedoeling de besparing ook te gebruiken om hogere doelen te halen', zegt De Mol van Otterloo. 'Zoals uitbreiding van de Plastic Heroes-campagne, of de verduurzaming van verpakkingen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden