Column

Ook Wouter Bos is om, nu Danny Blind nog

Het opiniestuk van Wouter Bos over Louis van Gaal leverde geen nieuwe gezichtspunten op, maar hij bracht een aantal zinnige dingen te berde.

Louis van Gaal. Beeld getty
Louis van Gaal.Beeld getty

Heimwee naar Louis, was de kop boven de column van Wouter Bos die donderdag op de opiniepagina in de krant stond. Het duurde even voordat ik besefte dat Louis Louis van Gaal is. Het komt niet vaak voor dat voormalige ministers van Financiën en ex-vicepremiers een flinke boom opzetten over Van Gaal en de zieltogende staat van Oranje.

Dat heb ik trouwens ook, heimwee naar Louis, om meerdere redenen en in hevige mate, maar laat ik me beperken tot de kwestie die Bos aansneed. Bos vervolgde de discussie over de speelwijze van het Nederlands elftal - en daarmee ook die van die clubs, veronderstel ik.

Het is tijd om afscheid te nemen van de Hollandse School, betoogde hij, van het systeem met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers. Het is internationaal niet meer de norm en we hebben er de spelers niet meer voor.

Op de column van Bos werd op sociale media schamper ('Laat hem eerst in het VU-ziekenhuis zijn zaakjes maar eens op orde brengen', 'Gaat Dirk Kuijt nu een column schrijven over de problemen van de PvdA?') gereageerd.

Het was te verwachten, buitenstaanders zijn in het voetbal per definitie verdacht. Dat de mogelijkheid bestaat dat waarnemers uit andere kringen een gefundeerd oordeel kunnen hebben over een punt naar voren (of achteren) op het middenveld, is onbestaanbaar.

Het opiniestuk van Bos leverde geen nieuwe gezichtspunten op, maar hij bracht een aantal zinnige dingen te berde. Het speelsysteem is versleten, de verklaring ('persoonlijke fouten') van bondscoach Blind voor de nederlagen tegen IJsland en Turkije was beschamend en Van Gaal had groot gelijk toen hij op het WK in Brazilië het Nederlands elftal schraagde met een extra verdediger.

Danny Blind. Beeld anp
Danny Blind.Beeld anp

'Waarom wordt zo weinig erkend dat Louis van Gaal gewoon gelijk had?', vroeg Bos zich af. Goede vraag.

De beweging groeit. In een groot interview in Voetbal International legt verslaggever Tom Knipping de directeur betaald voetbal van de KNVB, Bert van Oostveen, deze week een stelling van Johan Cruijff voor. Volgens Cruijff kunnen Nederlandse clubs met 'leuk positiespel' nog steeds ver komen in de Champions League.

Ik denk dat we terug moeten naar realisme, is de reactie van Van Oostveen. Daarmee suggereert hij dat het andere kamp bestaat uit niet-realisten, sneue dagdromers uit een ander tijdperk die stil zijn blijven staan. Verder wijst Van Oostveen er op dat het Nederlands elftal het succesvolst was (1988, 2010, 2014) met ploegen die de beginselen van de Hollandse School noodgedwongen aan hun laars lapten.

Ja, zegt Van Oostveen, je kan met drie middenvelders en drie aanvallers spelen als je flitsende buitenspelers hebt en een diepe spits die ze er achter elkaar inknikt. Als die er niet zijn - en die zijn er niet, zo weten we al een tijdje - moet het 'Nieuwe Realisme' worden gepredikt. De directeur is ook om.

Het voorbeeld kregen we woensdag in de schoot geworpen. PSV trok in Moskou dartel ten aanval en liet het balletje lekker rondgaan, met in de eerste helft maar liefst 65 procent balbezit tot gevolg. Helaas maakte CSKA korte metten met deze naïeve strategie en stond het bij rust 3-0 voor de Russen.

De vraag is wat Blind doet in de komende wedstrijden tegen Kazachstan en Tsjechië. De boodschap van Van Oostveen laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Het is geen schot voor de boeg, maar een dringende aanbeveling van een meerdere.

Als Blind de wens van Van Oostveen negeert, brengt hij zichzelf in het nauw. Wouter Bos is niet de enige die klaar is met die Hollandse School, de druk op Blind zal de komende anderhalve week flink worden opgevoerd.

De bondscoach heeft geen keus meer. Het roer moet om. Ik roep daarom al mijn collega's in de branche op om hem dit bij elke gelegenheid voor de voeten te werpen, om te beginnen tijdens de eerstvolgende persconferentie, maandag.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant. Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden