Ook walvissen apen elkaar na

Binnen één soort kunnen verschillende culinaire stromingen ontstaan. Dat geldt voor walvissen en apen.

TONIE MUDDE

AMSTERDAM - Luchtbellen blazen om vissen te laten schrikken. Zo joegen bultruggen jarenlang hun maal bij elkaar in de Golf van Maine aan de oostkust van de Verenigde Staten. Maar in 1980 zagen biologen voor het eerst een walvis een andere truc toepassen: met de staart op het water meppen. Sindsdien is die vistechniek steeds populairder geworden.

Waarschijnlijk hebben de bultruggen het gedrag bij elkaar afgekeken, schrijven biologen van onder meer University of St. Andrews in Science. Ze baseren zich op 27 jaar waarnemingen, waarbij ze de meptechniek als een hype zagen verspreiden binnen de populatie. De resultaten onderstrepen het belang van sociaal leren bij dieren, een vorm van leren die lang werd gezien als uniek voor mensen.

In welke mate dieren van elkaar leren, is vaak lastig aan te tonen in het wild. Bij gedragsverandering is het altijd de vraag of daar geen alternatieve verklaringen voor zijn. Keken de bultruggen bij elkaar af? Of kozen ze na individueel experimenteren voor de sla-op-het-watertechniek? Met een netwerkanalyse toonden de Amerikaanse biologen aan dat culturele overdracht 6 tot 23 keer aannemelijker is dan alternatieve verklaringen.

Om het zeker te weten, is een gecontroleerd experiment nodig - iets waarvoor een walvis niet bepaald geschikt is. Zo'n experiment vond onlangs wel plaats bij apen. De Britse bioloog Erica van de Waal verspreidde twee kleuren mais onder families van groene meerkatten. Bij de ene groep maakte ze de roze mais bitter, bij de andere groep de blauwe. Zo ontstonden in een Zuid-Afrikaanse bos groepen meerkatten met verschillende eetvoorkeuren.

Ook toen de onderzoekers de bittere smaak weghaalden, bleven de apen trouw aan hun eigen kleur. Pas geboren apen in de 'blauwe groep' weigerden structureel roze mais. De kleintjes namen de eetvoorkeur over van hun moeders, en gingen dus niet zelf op culinaire ontdekkingstocht.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden