'Ook vrouw lijdt onder crisis'

Lager betaald en ondervertegenwoordigd, helemáál in de top. Ook op de 101ste Internationale Vrouwendag, vandaag, zijn de verschillen tussen man en vrouw in Nederland nog aanzienlijk. De kloof wordt langzaam kleiner, al dreigt de crisis roet in het eten te gooien.

WILCO DEKKER

BETAALD WERK

Internationaal wordt een reeks indicatoren gebruikt om de gender gap te berekenen, de vooral sociaal-economische verschillen tussen man en vrouw. Een daarvan is het hebben van betaald werk, en dat cijfer ziet er in Nederland goed uit. Bijna 3,3 miljoen vrouwen hadden vorig jaar een baan van 12 uur per week of meer, ruim 460 duizend meer dan in 2002, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Daarmee heeft nu 6 op de 10 vrouwen betaald werk, en is het percentage vrouwen in de totale beroepsbevolking opgelopen van 26 naar 30 procent. Vooral het aantal vrouwen met een deeltijdbaan van 20 tot 35 uur per week nam toe. Bijna de helft van de vrouwen met een deeltijdbaan zegt hiervoor te hebben gekozen vanwege de zorg voor het huishouden of het gezin. 'Dit is goed nieuws voor de economische zelfstandigheid van vrouwen', zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius. 'Maar laten we hopen dat het niet teniet wordt gedaan door de bezuinigingen op de kinderopvang. Sowieso moeten we oppassen dat niet allerlei verworvenheden van vrouwen door de crisis weer in de uitverkoop gaan.'

Het aantal vrouwelijke ondernemers neemt overigens intussen flink toe, maar het blijft als percentage van het totaal stabiel op ongeveer eenderde.

LOONKLOOF

Het zou prettig zijn als het werk ook goed betaald wordt, of in elk geval net zoveel als wat de mannelijke collega verdient, maar dat valt tegen. In 2010 verdienden mannen in Nederland gemiddeld 18,5 procent meer dan vrouwen, bleek woensdag uit onderzoek van ITU, de internationale vakbonden. Tien jaar geleden was dat verschil 16 procent. De ITU concludeert dat de verkleining van de 'loonkloof' sinds de millenniumwisseling stagneert; de beloningsverschillen waren sinds de jaren zestig aanzienlijk afgenomen. De verschillen zijn goed verklaarbaar: vrouwen werken gemiddeld minder jaren en minder uren, waardoor ze in salaris achterblijven. Daarnaast werken vrouwen gemiddeld vaker in sectoren die minder betalen, zoals de detailhandel, zorg of het onderwijs.

TOPVROUWEN

Meer vrouwen in de top zou helpen de verschillen te verkleinen, maar dat aantal is zoals bekend bedroevend laag. Vorig jaar hadden de beursgenoteerde bedrijven in Nederland welgeteld 11 vrouwen in de raden van bestuur, nog geen 5 procent van het totaal. Het aantal vrouwelijke commissarissen is met dik 11 procent iets beter, maar nog lang niet op het vereiste niveau van 2016. Dan moet minimaal 30 procent van de raden van bestuur en van de raden van commissarissen uit vrouwen bestaan. De voorstanders van een vrouwenquotum verwachten weinig van die eis van 30 procent, maar bedrijven moeten straks wel jaarlijks uitleggen waarom ze geen topvrouwen hebben kunnen vinden en wat ze daaraan denken te gaan doen.

WETENSCHAP

HetzelfdE beeld als in het bedrijfsleven: relatief weinig vrouwen, vooral in de top, maar het wordt langzaam beter. Volgens de vereniging van universiteiten was in 2010 ruim eenderde van het wetenschappelijk personeel vrouw, tegen ruim een kwart tien jaar geleden. Het aantal vrouwelijke hoogleraren is nog steeds laag. Maar dat gaat zeker veranderen, want inmiddels is een ruime meerderheid van de universitaire studenten vrouw.

POLITIEK

Echte verandering moet uit de politiek komen, maar ook daar gaat de vooruitgang traag of staat zij zelfs stil: de tweede kamer telt nu 61 vrouwen, 6 meer dan tien jaar geleden. met maar 4 van de 12 ministers en 1 van de 8 staatssecretarissen is het aantal vrouwen in rutte-i beperkt. vandaag wordt het boek haagse hakken gepresenteerd, met zeven succesfactoren voor vrouwen in de politiek

.

LEVENSVERWACHTING

Nog een indicator: de levensverwachting. juist op dit punt wordt het verschil tussen mannen en vrouwen wel kleiner. de verklaring: vrouwen zijn meer gaan roken

.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden