Column

Ook voor staatshoofden van schurkenstaten is Parijs een fijne stad

Beweringen & Bewijzen

Afgelopen zondag liet ik de columnistenmarathon voor wat het was en ging een broodje pekelvlees eten bij Sally Meijer, in advertenties ook wel bekend als 'Sandwichshop Sal-Meijer, O.R.T. Glatt Kosher'. Dat de Nederlandse Internet Encyclopedie voor de afkorting O.R.T. wel 'orale rehydratie therapie' geeft, maar niet 'onder rabbinaal toezicht', laat zien hoe het in ons land is gesteld met het jodendom.

Mijn broodje pekelvlees was mijn manier om solidariteit te betuigen. Ik ben Charlie Polak. Nou ja, eigenlijk ben ik Charlie Polak helemaal niet. Volgens de Neurenberger rassenwetten die grootouders telt, zou ik misschien Joods zijn, maar volgens de Joodse wet tel ik helemaal niet mee, want die zegt dat je alleen Joods bent als je uit een Joodse moeder geboren bent. Je moet nooit willen horen bij iets dat je niet bent, maar een broodje pekelvlees lust ik graag.

Maurits, die de zaak van zijn schoonvader Sal heeft voortgezet, was er uiteraard ook. Hij keek bezorgd, maar wij hadden het er niet over. Achter mijn broodje vroeg ik mij af hoe het tegenwoordig moet zijn om in Europa een joodse zaak te runnen. Je moet er steeds rekening mee houden dat de Allah Akbar Brigade plotseling zijn zegenend werk komt doen. Uitputtend.

Ik vrees dat Frits Bolkestein gelijk krijgt met zijn opmerking dat Joden niets meer in Europa hebben te zoeken. Toen een half jaar geleden bij het Joods Museum in Brussel zo maar vier mensen werden doodgeschoten, reageerde men even geschokt, maar snel ging men over tot de orde van de dag. Ik heb toen geen demonstratie gezien, maar ik geef toe: Joden zijn natuurlijk geen cartoonisten.

Wij hebben vrienden, die bij Toulouse wonen. Ze zijn niet Joods, maar weten allang hoe erg het is. Hun dochters kunnen niet naar de middelbare school fietsen zonder te worden uitgescholden voor 'hoer!'. Even verderop zijn ook Joden neergeknald.

En dan de grote demonstratie in Parijs, die alom als 'indrukwekkend' werd ervaren. Leuk om te zien wie er wel en wie er niet mochten meedoen. Marine Le Pen was niet uitgenodigd. Thijs Kleinpaste liet op de onlineopiniepagina van de Volkskrant niet onvermeld dat Le Pen een tijdje geleden zelf Charlie Hebdo voor de rechter heeft gedaagd, omdat zij door het blad als 'een stomende drol' was afgebeeld.

Commentaar van Kleinpaste: 'Geen verrassing: nationalisten houden alleen van humor die anderen beledigt.' Kennelijk beseft Kleinpaste niet dat het juist enorm voor Marine Le Pen pleit dat zij naar de rechter is gestapt. Ze pakte geen kalasjnikov, maar probeerde de zaak op een juridische manier naar haar hand te zetten. Precies zoals het hoort in een rechtsstaat.

Bovendien weten wij dat niet alleen nationalisten hun gevoel voor humor verliezen wanneer ze voor een stomende drol worden uitgemaakt. Weet u nog dat Gregorius Nekschot door het Openbaar Ministerie van zijn bed werd gelicht voor enkele onwelvoeglijke tekeningen? Even waren minister Ernst Hirsch Ballin en officier van justitie Paul Velleman helemaal geen Charlie.

Aan Gregorius Nekschot heb ik overigens nog gevraagd of hij mijn plaats wilde innemen op de columnisten/cartoonistenmarathon, maar hij bedankte beleefd. Hij publiceert niet meer. Logisch natuurlijk, want je kunt de Allah Akbar Brigade wel blijven tergen, maar uiteindelijk wil ieder verstandig mens liever geen leven waarbij je op elk moment van de dag plotseling door gekken kan worden omringd.

Volgens de Volkskrant waren op de demonstratie ook vele schurken aanwezig.

Met lijntjes waren ze op de grote overzichtsfoto aangegeven. De Britse premier Cameron hoorde ook bij de boeven, omdat hij in de Snowdon-affaire een inval had laten doen bij The Guardian. De Fransen wilden Netanyahu er eigenlijk niet bij hebben en datzelfde gold voor Abbas. Niets is zo naargeestig als het uitnodigingsbeleid op begrafenissen. Ten slotte kwamen ze allebei. Je moet niet vergeten dat ook voor staatshoofden van schurkenstaten Parijs een fijne stad is, waar je lekker kunt eten.

Het viel me trouwens op dat premier Hollande de enige was die zonder jas de straat op is gegaan. Misschien kwam hij van zijn vriendin en heeft hij daar in de haast zijn jas laten liggen. Gelukkig pakte Angela Merkel zijn arm om hem wat op te warmen.

Onlangs was John Cleese, de geestigste man ter wereld, gast bij Twan Huys in College Tour. Cleese zei dat, met uitzondering van Noord-Europa en Noord-Amerika, vrijwel overal in deze wereld de gruwelijke gekte regeert.

Een opmerking om ter harte te nemen, zeker als je Jood bent en je verhuizen wilt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.