Ook voor Fons blijft God een mysterie

Een mens moet iets overhebben voor zijn vak. Om zijn hoofd krijgt Fons de Poel een hippie-achtige haarband om zijn hoofd, die elektroden op hun plaats moet houden....

De Canadese neuropsycholoog Michael Persinger dient de dappere presentator elektrische schokjes toe, om langs kunstmatige weg een religieus visioen op te roepen. Even later vertelt De Poel over zijn ervaring, met de gelukzalige glimlach van een benevelde Koos Koets. 'Ik zag abstracte lijnen die in elkaar overgingen. Mijn lichaam werd zwaarder, de kleuren steeds lichter en feller. Een ongelooflijk mooi groen licht keerde steeds weer terug', zegt hij. Helaas klinkt het allemaal wat algemeen. Er kwamen geen engelen voorbij, of andere goddelijke afgezanten.

In de serie Het Gevoel van De Poel gaat Fons de Poel op zoek naar 'het nut van God'. Waarom zijn mensen, door de eeuwen heen, bereid geweest om zoveel offers voor God te brengen? Waarom hebben de inwoners van Den Bosch met bloed, zweet en tranen een kathedraal gebouwd en geen huizen, bruggen of wegen?

Om dit abstracte thema tot leven te wekken heeft de KRO gekozen voor een personality show rond Fons de Poel. De presentator gaat, ook in fysieke zin, op zoek naar het antwoord. Hij reist naar India, Canada en Amerika, op zoek naar deskundigen die hem iets over God kunnen vertellen.

In die queeste wordt het begrip religie langzaam maar zeker gefileerd. Sociobioloog Marcel Roele gelooft dat 'de moraliserende God' een uitvinding van de mens is, die behoefte had aan een autoriteit die normen en waarden stelt. Neuropsycholoog Ramachandran constateert dat temporaal epileptici vaak ongewoon intense religieuze ervaringen hebben, geneticus Eaves heeft gevonden dat de ene mens van nature veel meer tot religiositeit geneigd is dan de andere.

Bij al deze rationele scepsis blijft van het geloof weinig over. Maar aan het slot neemt de KRO-documentaire een verrassende wending. Geneticus Eaves blijkt plotseling ook priester te zijn. En De Poel eindigt het programma met een dubbelzinnig, maar toch stichtend woord: 'Degene die de religie heeft bedacht, moet wel een goddelijk inzicht in de mens hebben gehad.' Zo eindigt de zoektocht van De Poel in een vaag soort spiritualisme, dat karakteristiek is voor de nieuwe lijn van de KRO. Bij gebrek aan hard geloof rest het geprevel over mysterie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden