Ook voor de bovenmeester geldt de cao

Prima ingeschaald, tel je zegeningen Iedere week beantwoordt de Volkskrant een beloningsvraag van een lezer in de rubriek Verdien ik wel genoeg.

Functie: directeur basisschool, 2.669 euro bruto (28 uur)

Beeld thinkstock

Dilemma

De 38-jarige Peter heeft een functie die we in deze rubriek nog niet vaak zijn tegengekomen. Hij is directeur van een basisschool en geeft leiding aan bijna tien leerkrachten en onderwijsassistenten. Bij een directeursbaan hoort natuurlijk ook een directeurssalaris. Maar daar heeft Peter zo zijn vragen bij. Voor een werkweek van 28 uur krijgt hij een salaris van bijna 2.670 euro bruto per maand. Hij krijgt ook een eindejaarsuitkering, pensioen en een reiskostenvergoeding. Is dat voldoende voor een directeur?

Advies

Het salaris van een directeur van een basisschool is afhankelijk van allerlei factoren. Een van die factoren is de grootte van de basisschool: zitten er 200, 400 of zelfs 900 leerlingen op?

Een ander aspect is het type onderwijs dat wordt gegeven en het aantal bestuurlijke taken dat de directeur moet uitvoeren. 'Op basis van de beschikbare informatie ga ik er vanuit dat je leiding geeft aan een reguliere basisschool en dat er ongeveer 200 leerlingen op de school zitten', zegt Karen Wesdorp van adviesbureau Berenschot. Daarmee valt Peter waarschijnlijk in salarisschaal DA (tot 200 leerlingen) of DB (200 tot 400 leerlingen). 'Indien je functie is ingeschaald in een DB-schaal dan krijg je keurig in het midden van de schaal uitbetaald en heb je nog doorgroeiperspectief.'

Die groei zit niet alleen in een jaarlijkse salarisverhoging. Als directeur heeft Peter elke maand ook recht op een directeurentoeslag, weet Jan Damen van CNV Onderwijs. Die is iets meer dan 300 euro per maand bij een fulltime baan. En komen er op den duur meer leerlingen naar de school, dan kan het salaris ook omhoog. 'Groeit het leerlingenaantal structureel ¿ minimaal 3 jaar ¿ boven de 200, dan kan Peter uitkomen op een fulltime salaris van 4.703 euro, inclusief toeslag. ' Omgerekend naar 28 uur kan hij dan maximaal zo'n 3.600 euro bruto per maand verdienen.

Maar er is ook een grimmiger scenario. Misschien valt Peter wel helemaal niet in schaal DB, maar zit hij een stapje lager. In dat geval is er weinig groei meer mogelijk, tenzij hij promotie maakt. Om te weten hoe het nu echt zit, moet Peter dus uitzoeken hoe hij is ingeschaald. 'Bij je aanstelling heb je van het schoolbestuur een afschrift van de cao ontvangen. Als dat niet is gebeurd, adviseer ik je deze alsnog goed na te lezen', zegt Jacco van den Berg van het gelijknamige trainingsbureau. 'En meteen bij het bestuur of het administratiebureau tekst en uitleg vragen over de inschaling van je salaris en je taakomvang. De cao in de onderwijssector laat aan duidelijkheid niets te wensen over.'

Het uitgebreide advies lezen? Of is er ook iets mis met uw salaris? Ga naar intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden