‘Ook verkrachtingen op fregat’

Op het marinefregat Hr Ms Tjerk Hiddes zijn vrouwelijke matrozen niet alleen aangerand, zeker twee bemanningsleden zouden door mannelijke collega’s zijn verkracht....

Zij heeft aangifte gedaan van aanranding. De 20-jarige Anja, die donderdag voor het eerst haar verhaal deed in het blad Oplinie van de militaire vakbond AFMP, zegt dat een vrouwelijke collega in 2004 door een korporaal naar haar kamer was gebracht waarna ze in haar slaap zou zijn verkracht. Deze collega was die avond dronken.

Verder zou een 19-jarige vriendin van Anja tijdens de uitzending naar de Perzische Golf zijn verkracht. Alleen zij heeft in Den Helder, na terugkeer van het fregat, bij de marechaussee aangifte gedaan van verkrachting. Volgens Anja, overigens niet haar echte naam, gebeurden deze misstanden vooral als het schip in de haven lag.

‘Er werd dan behoorlijk gedronken en er werden verdovende middelen gebruikt’, aldus de matroos. De AFMP zegt niet te twijfelen aan de beschuldiging van verkrachting. ‘Dit verhaal is voorgelegd aan de marine en het is niet ontkend’, aldus voorzitter Wim van den Burg.

Volgens de vakbond is uit eigen onderzoek gebleken dat bemanningsleden van de Tjerk Hiddes op zee volop cocaïne snoven. Ook waren er op het schip continu pornofilms te zien, onder andere in de ontbijtzaal dvd’s met dierenseks.

De vrouwen deden aanvankelijk geen aangifte van verkrachting uit vrees voor represailles. Met name het niet aftekenen van hun takenboek werd door de mannen gebruikt als pressiemiddel. Anja: ‘Mijn takenboek was op één taak na prima in orde, maar werd niet afgetekend nadat ik aangifte had gedaan van aanranding door een matroos.’ Omdat zij niet voldeed aan de opleidingseisen, werd ze daarna ontslagen door de marine.

De matroos schetst een beeld van losbandigheid op het fregat, waartegen de commandant niets deed. Mannelijke matrozen drongen in groepen van vijftien man de hutten van de vrouwen binnen om bij ze in bed te kruipen. Ook werden ze over het hele lijf betast.

De meeste vrouwen, die al langer bij de marine werkten, deden hier niets tegen omdat dit als ‘vrij normaal’ werd gezien. Nadat ze aangifte had gedaan in Den Helder van aanranding, zou Anja’s verblijf op de Tjerk Hiddes nog ondraaglijker zijn geworden door de vele pesterijen. ‘De commandant heeft nooit ingegrepen.’

De marine verwijst voor een reactie op de verkrachtingszaak door naar de woordvoerder van staatssecretaris Van der Knaap van Defensie. Deze laat de commissarissen van de koningin Staal en Berghouts de affaire onderzoeken. De woordvoerder van Van der Knaap meldt ‘hangende het onderzoek’ niets te kunnen zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden