Ook verdwenen en weer teruggekomen

Meer herintroducties van verdwenen inheemse diersoorten...

Raaf. In 1928 was de raaf in Nederland uitgeroeid. Vanaf 1969 tot 1992 zijn 200 uit Duitsland afkomstige raven uitgezet op de Veluwe. Na aanvankelijke groei van het aantal broedparen, zakte de ravenstand weer wat terug, vanwege minder beschikbaar voedsel (weinig konijnen vanwege de konijnenziekte). Het aantal broedparen schommelt nu rond de 90.

Otter. Tot het begin van de vorige eeuw kwam de otter algemeen in Nederland voor. Door de jacht, het verkeer, de verkleining van leefgebieden namen de aantallen flink af. Watervervuiling (pcb’s) was de genadeklap. In 1989 werd voor het laatst een dode otter gevonden. Vanaf 2002 zijn in de laagveengebieden van Zuidoost-Friesland en Noordwest-Overijssel 31 otters uitgezet. De populatie groeit inmiddels langzaam en bedroeg vorig jaar rond de zestig dieren.

Ooievaar. Was eind vorige eeuw bijna verdwenen. Belangrijkste oorzaak: de intensivering van de landbouw (verlaging grondwaterpeil). In 1991 waren er geen wilde broedparen meer. Ooievaars van een speciaal fokprogramma in ‘ooievaarsdorp’ Groot-Ammers werden vanaf 1979 uitgezet in ‘ooievaarsstations’ in geschikt leefgebied. Deze ooievaars waren nog afhankelijk van bijvoedering. Er zijn inmiddels weer zeker 700 broedparen van ooievaars.

Pimpernelblauwtje en de Zilveren Maan. Twee uit Nederland verdwenen dagvlinders werden in de jaren negentig opnieuw uitgezet. Met matig succes. Pimpernelblauwtjes komen nog altijd slechts sporadisch in twee gebieden in Brabant voor. De Zilveren Maan verdween ook na herintroductie weer bijna. Dook vorig jaar wel spontaan op in Drenthe.

Wilde hamster. Ook wel de korenwolf genoemd. Was vroeger een plaag op de Limburgse akkers. Maar stierf in de jaren negentig bijna uit. Oorzaak: de intensieve landbouw. De laatste exemplaren veroorzaakten wel veel rumoer, want legden de aanleg van een bedrijventerrein stil. Via een fokprogramma en daaropvolgende uitzettingen vestigde de hamster zich weer in een aantal ‘hamstervriendelijke’ gebieden in Limburg. Verkeert nog altijd in de gevarenzone.

Bronnen: SOVON Vogelonderzoek, Vlinderstichting, Zoogdiervereniging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden