NieuwsRuinerwold

Ook vader verdachte in zaak geïsoleerd gezin Ruinerwold

Ook de 67-jarige vader van het gezin dat in een boerderij in Ruinerwold negen jaar afgezonderd van de buitenwereld woonde, wordt nu aangemerkt als verdachte. Dat maakte de politie in Noord-Nederland donderdagavond bekend.

De politie doet onderzoek bij de boerderij in Ruinerwold waar een vader en zes kinderen jaren in een kelder woonden.Beeld ANP

Eerder werd al de 58-jarige Josef B.  aangehouden. Hij was de huurder van de boerderij waarin het gezin maandag werd aangetroffen. Daar leefden de vader en zes inmiddels meerderjarige kinderen in een ‘kleine, af te sluiten ruimte'. 

Drie kinderen van het ondergedoken gezin in Drenthe zijn acht jaar geleden, toen het gezin nog in Hasselt woonde, het huis ontvlucht. Dat schrijft familie van de vader van het gezin in een verklaring. Dat de vader nog meer kinderen zou hebben, was eerder niet bekend bij de familie.

De vader, Gerrit Jan van D., heeft al in de jaren tachtig alle banden met zijn naaste familie verbroken. ‘Hij heeft ons gemaand geen enkele poging in het werk te stellen zijn verblijfplaats te achterhalen’, schrijft de familie. De familie heeft in juli 2017 pogingen gedaan de vader van het gezin te vinden om te vertellen dat zijn moeder was overleden. Speuracties van twee notarissen leverden niets op. Vanwege privacywetgeving kreeg de familie te horen dat opsporing niet mogelijk was.

Dinsdag trof de politie in een boerderij in het Drentse Ruinerwold vijf kinderen, hun 67-jarige vader en de huurder van het pand aan. Ze zouden daar vanaf 2010 hebben gewoond. De kinderen zouden tussen de 18 en 25 jaar oud zijn. De vader zou enkele jaren geleden een herseninfarct hebben gehad. Bij een huiszoeking vond de politie achter een kast een afgesloten woonruimte waar het gezin mogelijk de afgelopen jaren verbleef. De kinderen zijn na ontdekking ondergebracht in een bungalowpark.

Het is onduidelijk of de drie gevluchte kinderen tot acht jaar geleden ook onderdeel waren van de groep die de politie in de boerderij aantrof. De familie laat weten dat de drie kinderen zelf nog met een verklaring daarover komen. Na hun vlucht zouden ze contact hebben gezocht met hun familie. Onder hen is een halfbroer, een kind uit een eerder huwelijk van vader Gerrit Jan van D.

De huurder van de boerderij, de 58-jarige Oostenrijker Josef B., werd direct aangehouden omdat hij niet meewerkte aan het politieonderzoek. Hij probeerde te voorkomen dat de politie zijn pand binnenging. De geschiedenis van B. en de familie gaat verder terug dan het jaar dat ze de Ruinwoldse boerderij betrokken. Josef B. en vader Gerrit Jan van D. waren buren toen het gezin nog in het Overijsselse Hasselt woonde. Ook hadden ze samen twee winkels in Zwartsluis, waar ze onder meer houten speelgoed verkochten. De politie heeft gisteren in beide panden huiszoeking gedaan.

Inmiddels wordt B., die bekendstaat als de ‘klusjesman’ van de Ruinerwoldse boerderij, verdacht van vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van het gezin. De rechter-commissaris maakte woensdag bekend dat de verdachte nog zeker veertien dagen langer blijft vastzitten.

Sociale media

Niet alle gezinsleden die in de boerderij verbleven, waren totaal afgesloten van de buitenwereld. De zaak kwam aan het rollen toen de 25-jarige zoon Jan zich in een plaatselijk café meldde. Nadat hij enkele keren was langsgekomen, vertelde hij de dienstdoende barman dat hij was weggelopen uit een boerderij in de buurt. Volgens de barman kwam hij verward over. Hij vertelde dat hij met zijn broertjes en zusjes wilde ontsnappen aan het gesloten leven daar.

De 25-jarige zoon lijkt te hebben samengewerkt met Josef B. Jan was betrokken bij enkele door B. gerunde bedrijfjes. Hij werkte onder meer als ‘online store manager’, vermeldt zijn LinkedIn-profiel. Jan was enkele maanden actief op sociale media. Die waren voor hem een raam naar de buitenwereld, blijkt uit bestudering van zijn online-geschiedenis. Jan reageerde op iemand die een motivatiekanaal bijhoudt dat een beetje motivatie hem op dat moment goed uitkwam, ‘want ik sta nu net voor de grootste beslissing van mijn leven. Ben nog de moed aan het verzamelen om het te doen.’

In de verklaring schrijft de familie de ‘uitdrukkelijke wens’ te hebben het gezin ‘te ondersteunen en bij te staan’. De familie zegt het op prijs te stellen met rust te worden gelaten door de media. Ze laten weten met ontsteltenis kennis te hebben genomen van de gebeurtenissen in Ruinerwold.

Digitale ontdekkingsreis leidde Jan uit Ruinerwold naar de buitenwereld

Het beeld van het gezin dat jaren onopgemerkt in een boerderij in het Drentse Ruinerwold verbleef, lijkt flink te moeten worden bijgesteld. Tenminste, als we afgaan op de digitale sporen die de oudste zoon de afgelopen maanden achterliet.

Ongeloof over gezin in Drentse boerderij: ‘Een hennepplantage, dacht ik. Maar dit?’

Ongeloof overheerst in het Drentse Ruinerwold. Daar zou een vader met inmiddels meerderjarige kinderen jarenlang in een afgesloten ruimte in een boerderij hebben geleefd, in afwachting van het ‘einde der tijden’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden