Ook universiteiten tegen bevriezing van lonen

Amsterdam Het wordt lastig om aan de door het kabinet gewenste nullijn voor de publieke sector vast te houden. De medewerkers van de universiteiten leggen zich alvast niet neer bij de bevriezing van hun lonen....

Van onze verslaggever Sander Heijne

Het verloop van de onderhandelingen in de academische wereld is mogelijk een voorbode voor de onderhandelingen van een nieuwe cao voor de circa 120 duizend rijksambtenaren. Deze loopt eind dit jaar af.

Nu de economische crisis begint door te sijpelen in de publieke sector, neemt de arbeidsonrust onder (semi)overheidsdienaren toe. Dit voorjaar heeft het kabinet besloten de salarissen van werknemers in de publieke sector te bevriezen. De overheid hoopt zo een deel van de komende bezuinigingen op te vangen.

In de academische wereld is het conflict over de nullijn inmiddels begonnen. De cao van het universiteitspersoneel liep 1 maart dit jaar af. De besprekingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst zijn verzand. De bonden eisen een loonsverhoging van 1,25 procent en afspraken over werkzekerheid. De universiteiten houden vast aan de nullijn en willen geen werkgaranties afgeven.

De vakbonden hebben de opening van het academisch jaar aan de TU Delft gisteren aangegrepen om hun ongenoegen over de nullijn over het voetlicht te brengen. Buiten de aula kregen universiteitsmedewerkers chocoladegeld uitgedeeld. Een symbolische actie, zeggen de bonden. Maar mochten de werkgevers niet bewegen, dan worden hardere acties niet uitgesloten.

Eerder dit jaar hebben de bonden al getoond over een lange adem te beschikken waar het de strijd tegen de nullijn van overheden betreft. Zo weigerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) lange tijd de lonen van de gemeenteambtenaren te verhogen. Na een lange strijd, die grotendeels door de vuilnismannen werd gedragen, ging de VNG overstag. De gemeenteambtenaren kregen de gevraagde inflatiecorrectie alsnog.

Net als de universiteitsmedewerkers nu, verwezen de gemeenteambtenaren naar het sociaal akkoord dat werkgevers en werknemers anderhalf jaar geleden sloten. De sociale partners spraken af de lonen met de inflatie te verhogen en maakten afspraken over werkzekerheid. De onderhandelingen over de cao voor de rijksambtenaren moeten nog beginnen en officieel hebben de bonden nog geen standpunt ingenomen over deze arbeidsovereenkomst. Een woordvoerder laat echter wel doorschemeren dat ze niet verwacht dat de bonden nul procent gaan eisen.

De werknemers in de academische wereld krijgen in hun eis voor een beter loon bijval uit onverwachte hoek. ‘Wij hebben begrip voor de looneis en vinden die ook redelijk’, zegt Hugo Levie, cao-onderhandelaar namens de universiteiten. ‘Het probleem is dat wij het geld simpelweg niet hebben. Wij kunnen de lonen alleen verhogen als wij daarvoor door de overheid worden gecompenseerd.’

Zowel Levie als de bonden zeggen dat de doelstelling van de Tweede Kamer om tot de top-5 kennislanden van de wereld te behoren onhaalbaar is zolang de overheid geen extra geld in de universiteiten investeert. Ze worden daarin gesteund door het rapport van de Commissie Veerman. Op Prinsjesdag zal moeten blijken of het kabinet alsnog met extra geld voor de universiteiten over de brug komt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden