Ook Unileverbaas gaat niet naar Poetin-feestje

Unileverbaas Paul Polman schaart zich in de groeiende rij topmannen die toch maar niet naar het International Economic Forum gaat, eind deze week in Sint-Petersburg. Volgens Unilever heeft Polman het 'te druk'. Frans van Houten (Philips) en Ben van Beurden (Shell) gaan wel naar het driedaagse evenement, met als hoofdgast de Russische president Vladimir Poetin.

Wilco Dekker
De Russische president Vladimir Poetin. Beeld getty
De Russische president Vladimir Poetin.Beeld getty

De jaarlijkse zakenbijeenkomst in de tweede stad van Rusland is omstreden door de crisis in Oekraïne. Onder druk van het Witte Huis trokken de topmannen van een reeks grote Amerikaanse bedrijven zich de laatste tijd al terug, waaronder die van Pepsico en de banken Citigroup en Morgan Stanley. Vliegtuigbouwer Boeing liet voor het weekeinde weten een lichtere delegatie te zullen sturen. De topman blijft thuis, alleen de baas van de Russische tak gaat. Voor Boeing is de Russische markt met zo'n 140 miljard dollar (102 miljard euro) van groot belang, maar het Pentagon is de grootste afnemer van de militaire producten van Boeing.

Ook de topmannen van diverse Europese bedrijven, zoals het Duitse Siemens en het Noorse Statoil, gaan niet. Unilever voegt zich nu in die rij. Op de website van het Saint Petersburg International Economic Forum (SPIEF) spreekt Paul Polman de deelnemers nog toe (over het belang van duurzaamheid), maar hij zal er vanaf donderdag zelf niet bij zijn. Volgens Unilever is er geen druk van buitenaf uitgeoefend om af te zien van deelname. 'Hij heeft het gewoon druk en moet ergens anders zijn', meldt een woordvoerder.

Unilever-topman Paul Polman. Beeld epa
Unilever-topman Paul Polman.Beeld epa

Oekraïne
Philips-baas Frans van Houten gaat wel. 'Als een wereldwijd opererend bedrijf is onze aanwezigheid op internationale zakelijke conferenties belangrijk. Het is onze missie om de levens van mensen te verbeteren met innovaties in gezondheidszorg, consumentenproducten en licht, inclusief de levens van miljoenen mensen in Rusland', laat het elektronicabedrijf weten. Philips is al sinds het einde van de negentiende eeuw actief op de Russische markt. Het bedrijf heeft er acht regionale kantoren en achthonderd werknemers. 'Maar natuurlijk zullen we de situatie zeer aandachtig blijven volgen', meldt Philips nog, daarmee de mogelijkheid openhoudend dat Van Houten alsnog afhaakt als de situatie in Oekraïne verslechtert.

Shell-baas Ben van Beurden is sowieso in Sint Petersburg. 'Shell heeft belangen in zowel Rusland als Oekraïne en volgt de ontwikkelingen nauwlettend. We hopen dat er spoedig een politieke en voor beide landen bevredigende oplossing komt. Vanzelfsprekend respecteert Shell internationale sancties, indien deze worden afgekondigd en invloed hebben op onze bedrijfsvoering', laat het oliebedrijf in een verklaring weten. Shell is betrokken is bij twee grote projecten rond olie- en gaswinning, Salym en Sakhalin, samen goed voor 5 procent van de wereldwijde olie- en gasproductie van Shell.

Shell
Daarnaast is er een relatief bescheiden aantal Shell-stations. Shell heeft ongeveer duizend werknemers in Rusland. Mocht Van Beurden Poetin spreken in Sint Petersburg (Shell laat dat in het midden), dan is dat voor de tweede keer binnen een maand. Half april was de Nederlandse Shell-baas al in het Kremlin, waarna de Russische president liet weten de uitbreidingsplannen van Shell in Rusland te zullen steunen. Poetin zei toen dat de samenwerking tussen Rusland en Shell goed verloopt en dat zijn land uitstekende relaties heeft met het olieconcern.

De topmannen zijn druk met (omstreden) conferenties. Begin deze maand waren Polman en Van Houten nog in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, voor een regionale conferentie van het World Economic Forum, vooral bekend van het jaarlijkse treffen in Davos, waar de elite zich over de problemen van de wereld buigt. Ook Heineken-topman Jean-François Boxmeer was erbij in Nigeria, dat zich afficheert als de grootste economie van Afrika.

Shell-directeur Ben van Beurden schudt president Poetin de hand tijdens een ontmoeting in Moskou Beeld epa
Shell-directeur Ben van Beurden schudt president Poetin de hand tijdens een ontmoeting in MoskouBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden