ook uit
*****..
Vantage point (Pete Travis). Het idee is prikkelend: Vantage Point vertelt het verhaal van de aanslag op de Amerikaanse president vanuit acht verschillende oogpunten. Zo hebben een televisieregisseur (Sigourney Weaver), een toerist (Forest Whitaker), de islamitische terroristen, de getroebleerde bodyguard (Dennis Quaid) allemaal een andere blik op wat er is gebeurd. Letterlijk. Want een film over verschillende waarheden en de menselijke natuur à la Rashomon is deze thriller van Pete Travis (Omagh) niet geworden. Laat staan een gelaagde visie op internationaal terrorisme.
Hoe vaker het verhaal terugflitst, hoe meer duidelijk wordt dat de verhaalstructuur weinig verrassingen biedt en als enige voordeel heeft dat het de onlogische plot met de vlakke karakters (vooral de president is een karikatuur van filmpresidenten), clichématige actiemomenten (een auto-achtervolging over een terras!) en oneliners (‘deze oorlog is nooit voorbij!’) nog best even weet te verdoezelen. Maar zelfs een enorme explosie wordt na acht keer een beetje saai. In 50 zalen. FS
*****
Le ballon rouge & Crin-Blanc (Albert Lamorisse). De jonge distributeur Cinéart brengt twee klassieke, korte jeugdfilms van de Franse regisseur Albert Lamorisse samen in de bioscoop: Crin-Blanc (1953) en Le ballon rouge (1956). Het nog geen veertig minuten durende, in gloedvol zwart-wit geschoten Crin-Blanc gaat over de bijzondere vriendschap tussen de vissersjongen Folco en een krijtwit, wild paard.
In Le ballon rouge – bekroond met de Gouden Palm voor beste korte film en een Oscar voor het beste scenario – vindt een jochie (gespeeld door Pascal Lamorisse, de zoon van de regisseur) een enorme, knalrode ballon, die vervolgens niet meer van zijn zijde wijkt. Met prachtige Technicolor-opnamen opnamen van een ontwakend, in blauw licht badend Parijs. Simpel en ontroerend. Warm aanbevolen voor alle leeftijden. In 3 zalen. JPE
FilmIsReal Onder de woordspelerige noemer FilmIsReal worden in het Amsterdamse Ketelhuis (en vanaf 24 april in Filmhuis Den Haag) recente speelfilms, documentaires, korte films en animatie uit Israël vertoond. Met onder meer Jellyfish (Etgar Keret en Shira Geffen), een in Tel Aviv gesitueerde mozaïekfilm die vorig jaar op het festival van Cannes is bekroond met de prijs voor het beste debuut; Tehilim van Raphaël Nadjari, een mooie karakterstudie over een ontheemd, traditioneel Joods gezin; en de indringende oorlogsfilm Beaufort van Joseph Cedar (vorig jaar in Berlijn is bekroond voor de regie), waarin soldaten de wacht houden in een post op een berg in Libanon.