Ook uit film

KEVIN TOMA

A Haunted House *

KOMEDIE

Regie Michael Tiddes

In 39 zalen

Blijkbaar dacht Marlon Wayans dat hij na de scripts voor vier Scary Movies nog steeds niet klaar was met de hedendaagse horrorfilm. Hoe had hij zich anders kunnen zetten tot het scenario voor A Haunted House, waarin hij en regisseur Tiddes voornamelijk het found footage-subgenre op de hak nemen?

De focus is zowaar nog specifieker: wanneer het bij Malcolm (Wayans zelf) in huis begint te spoken nadat zijn vriendinnetje is ingetrokken, wordt de film een grote Paranormal Activity-parodie. Een heel, heel, héél erg slechte parodie bovendien, die met zijn schier eindeloze reeks racistische en seksistische grollen het origineel vrijwel letterlijk door de plee trekt.

zambezia: de verborgen vogelstad 3d **

ANIMATIE

Regie Wayne Thornley

In 80 zalen

Show, don't tell. Het is een van de belangrijkste ongeschreven wetten van cinema, maar het lijkt alsof de makers van Zambezia: de verborgen Vogelstad 3D er nooit van hebben gehoord. Wat wordt er ontieglijk veel en onnodig gekletst in deze Zuid-Afrikaanse animatiefilm!

Hoe goed bedoeld ook, het gebrek aan flair en eigen visie legt pijnlijk bloot hoe uitgekauwd dit verhaal over een problematische vader-zoonrelatie is, met die lessen over samenwerking.

En dat de animaties de Pixarstandaard niet halen, hoeft niet erg te zijn, maar kies dan voor andere hoofdrolspelers dan vogels, met al die veertjes en ingewikkelde bewegingen.

Cheerful Weather for the Wedding **

KOMEDIE/DRAMA

Regie Donald Rice

In 14 zalen

Kostuumdrama's en schurende sociale ongemakkelijkheden rondom feestelijk bedoelde ceremonies: de Britten zijn er meester in. De combinatie pakt in Cheerful Weather for the Wedding echter slecht uit.

Het ziet er wel prachtig uit en grappig is het aanvankelijk ook, deze film over een twijfelend bruidje op haar huwelijksdag, die ongetwijfeld mee kan surfen op het succes van tv-serie Downton Abbey. Maar juist omdat er zo veel zorg is besteed aan de schitterende artdirection en slimme cinematografie verwacht je dat het zo voorspelbare verhaal op een bepaald moment toch met een verrassende wending komt, of dat de bordkartonnen typetjes iets meer diepte krijgen dan dit. Helaas.

Bobby en de geestenjagers ***

FAMILIE

Regie Martin Lagestee

In 100 zalen

Het spookt op de SS Rotterdam. In Bobby en de Geestenjagers moet de vader van Sanne de dertien dode pestkoppen die het stoomschip-in-ruste steeds op zijn kop zetten naar het hiernamaals begeleiden - terwijl Sanne zelf net vrienden wordt met een van hen.

Griezelig? Welnee. Emotionele lessen over dood en vergankelijkheid? Och. Bobby en de geestenjagers is boven alles ongevaarlijk vermaak voor jonge spokenliefhebbers, dat de aandacht vooral vast weet te houden door de mooie locatie en de leuke cast. Ook fijn: de film durft soms prettig de spot met zichzelf te drijven. Als zijn moeder keurig volgens de filmwetten van het drama haar zoon bijna om de hals valt na een korte zoektocht, zegt hij: 'Mam, doe even normaal. Ik ben maar vijf minuten weggeweest.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden