Ook tweedejaarsstudent minder vaak op kamers door invoering leenstelsel

Ook tweedejaars studenten blijken door de invoering van het leenstelsel minder vaak op kamers te gaan wonen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences. De druk op het openbaar vervoer dreigt verder toe te nemen.

Een student tijdens zijn verhuizing naar een studentenflat op het terrein De Uithof in Utrecht. Beeld ANP

'Op kamers gaan wordt minder zelfsprekend', concludeert directeur Ardin Mourik van Kences, dat het onderzoek uitvoerde. 'En dat komt door het leenstelsel.' Studenten krijgen per 1 september 2015 geen basisbeurs meer als ze gaan studeren. In plaats daarvan kunnen ze tegen gunstige voorwaarden geld lenen van de overheid.

Veel studenten blijken daar huiverig voor. In een enquête van het Kences antwoordt meer dan de helft van de thuiswonende eerstejaars studenten vanwege het leenstelsel nog bij hun ouders of verzorgers te blijven wonen. 'Daar moeten we alert op zijn', zegt Mourik. 'Het lijkt me onwenselijk dat op kamers gaan iets voor de elite wordt.'

Van de Nederlandse studenten die vorig jaar aan een bachelorstudie begonnen, verliet 26 procent het ouderlijk huis, blijkt uit het onderzoek van Kences. Twee jaar daarvoor, bij de laatste lichting studenten die met een basisbeurs begon te studeren, was dat nog 38 procent.

Zorgelijk

Die trend zet zich door onder tweedejaars studenten, blijkt nu voor het eerst. Vorig studiejaar woonde 37 procent op kamers. Een jaar eerder, bij de laatste lichting met een studiebeurs, was dat nog 49 procent.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt het zorgelijk dat minder studenten op kamers gaan. 'Dit is een van de schadelijke gevolgen van de invoering van het leenstelsel', zegt voorzitter Tariq Sewbaransingh. 'Het is goed voor de sociale vorming en de academische vorming om het huis uit te gaan. Nu kiezen studenten er niet voor vanwege de financiën.'

Hoewel het niet uit de cijfers van Kences blijkt, denkt ook Sewbaransingh dat vooral kinderen van lageropgeleiden door het leenstelsel besluiten om thuis te blijven wonen. Zij hebben minder te besteden en zouden huiverig zijn zich in de schulden te steken. Sewbaransingh hoopt dan ook dat het nieuwe kabinet de basisbeurs opnieuw zal invoeren. Twee van de vier formerende partijen, het CDA en de Christenunie, hadden dit in het verkiezingsprogramma staan.

Lees verder onder de graphic

Beeld de Volkskrant

Spoorstudent

Mourik van Kences ziet nog een ander probleem. Studenten zijn volgens het onderzoek niet dichter bij het ouderlijk huis gaan studeren. Meer thuiswoners betekent dus ook meer studenten die heen en weer pendelen naar hogeschool of universiteit. 'De spoorstudent is helemaal terug', zegt Mourik. 'En dat terwijl vervoerders juist graag zouden zien dat er minder studenten tijdens de spits reizen.'

Het ministerie van Onderwijs toont zich in een reactie tevreden dat studenten hun studiekeuze niet laten afhangen van de afstand tot het ouderlijk huis. Of studenten op kamers gaan, is 'een bewuste financiële keuze', zegt een woordvoerder. 'Het studievoorschot biedt hiervoor de mogelijkheid om een lening aan te gaan met soepele terugbetaalvoorwaarden. De ov-jaarkaart geldt als een gift, net als een eventuele aanvullende beurs voor kinderen wier ouders weinig verdienen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden