Ook Tweede Kamer wijst rechtspraak door leken af

Een meerderheid van de Tweede Kamer voelt er net als het kabinet niets voor om gewone burgers mee te laten beslissen in strafzaken....

ANP

Coalitiegenoot PvdA is het daar op zich mee eens, maar zet de deur op een kier voor een beperkte vorm van lekenrechtspraak. Kamerlid Aleid Wolfsen van die fractie vindt dat in bepaalde specialistische zaken in bijvoorbeeld de Ondernemingskamer niet-juristen aan de rechtspraak moeten kunnen deelnemen.

Bewuste keus
Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wees er woensdag in een overleg met de Kamer echter op dat er destijds bewust voor is gekozen om niet-rechterlijke leden van de rechtbank af te schaffen. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, niet-juristen bij een oordeel betrekken.

Eerder dit jaar had Hirsch Ballin zich al gekeerd tegen de invoering van lekenrechtspraak, omdat dat volgens hem een grote breuk zou betekenen met de Nederlandse rechtstraditie en erg duur zou zijn. VVD-Kamerlid Fred Teeven is het met de CDA-bewindsman eens en erkende dat er in de VVD eerder wel eens anders over is gedacht.

Beter motiveren
Ook de SP deelt de conclusies van de regering, zei Kamerlid Jan de Wit. De fracties vinden het wel belangrijk dat rechters hun vonnissen beter motiveren, iets waar de rechtspraak al mee bezig is.

De LPF zette het onderwerp van de lekenrechtspraak ruim twee jaar geleden opnieuw op de agenda door een reeks voorstellen te doen die het vertrouwen in het rechtssysteem moesten herstellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden