Update

Ook twee Friese PVV'ers breken met Wilders

De leegloop bij de PVV gaat vandaag verder. Twee leden van de Statenfractie van de PVV in Friesland keren de partij ook de rug toe. Het gaat om fractievoorzitter Otto van der Galiën en Pieter Buisman.

Geert Wilders bij de Provinciale Staten in Friesland in 2011. Beeld anp

Het is nog niet bekend wat het derde Friese Statenlid Max Aardema doet. Van der Galiën en Buisman kunnen zich niet meer vinden in 'het beeld van de partij dat Wilders heeft opgeroepen'. 'Wij staan daar niet achter', zei Pieter Buisman vanochtend. Hij sprak van een 'heel lastige maar weloverwogen beslissing'. 'Het gaat ons te ver dat een hele bevolkingsgroep over één kam wordt geschoren. Ik ben zelf toch wat meer van de nuance.'

Gisteravond zei de fractie zich nog te willen beraden, maar na een 'dag van laten bezinken' kwamen Buisman en Van der Galiën tot de conclusie dat ze zo niet verder willen. 'Het is wel heel spijtig.' Het is nog niet duidelijk of de twee ex-PVV'ers in de Friese Staten blijven. 'Ik vind dat nu niet zo relevant, dat zien we later wel', aldus Buisman.

De PVV in Friesland kreeg 4 zetels bij de Statenverkiezingen in 2011. Eén van hen, Jelle Hiemstra, stapte na een half jaar al op omdat hij zich niet konden vinden in de harde anti-islamkoers van de partij. Hij ging verder onder de eenmansfractie Friese Koers.

 
Het gaat ons te ver dat een hele bevolkingsgroep over één kam wordt geschoren. Ik ben zelf toch wat meer van de nuance
PVV-Leider Wilders bij de presentatie van de Friese kandidatenlijst voor de statenverkiezingen in 2011 Beeld anp

Daarmee zet de leegloop in de partij van Wilders zich ook vandaag voort. Wilders' belofte, op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen, te regelen dat er in Nederland 'minder Marokkanen' zullen komen, blijkt niet alleen als een splijtzwam in de samenleving te werken, maar ook in eigen gelederen.

Exodus
De uitspraken leidden gisteren tot een kleine exodus bij de PVV. Nadat donderdag Tweede Kamerlid, Roland van Vliet, de roep om 'minder Marokkanen' niet langer kon verdedigen en opstapte, volgde gisteren Kamerlid Joram van Klaveren. Ook Europarlementariër en Limburgs Statenlid Laurence Stassen en Haags PVV-raadslid Chris van de Helm volgden dat voorbeeld.

In de gemeenteraadsfractie van Almere en de statenfractie van Flevoland dreigen ook diverse leden te breken met de PVV. Acht van de negen raadsleden in Almere distantieerden zich gisteravond van partijleider Wilders. De Almeerse PVV-leider Toon van Dijk hield vrijdagnacht de deur op een kier: 'Wij keuren de handelswijze van Wilders af, maar stappen dus nog niet op. Het is nu aan Wilders.'

Wilders wist gisteren het Haagse journaille in de Tweede Kamer te ontwijken en op verzoeken van de media om zijn gezicht te laten zien en uitleg te geven, reageerde hij tot vanmiddag niet. Zojuist werd namelijk bekend dat hij vandaag om 18.00 de pers te woord zal staan, liet de PVV-fractie weten.

Joram van Klaveren en Geert Wilders Beeld anp
 
Op verzoeken van de media om zijn gezicht te laten zien en uitleg te geven, reageert Wilders niet.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden