Ook tijdens ramadan schenkt Air Maroc een glaasje

De stewards en stewardessen van Royal Air Maroc (RAM) zijn boos. De ramadan is begonnen en wat moeten zij? In het vliegtuig alcohol schenken.

Alcohol is een moeilijke zaak voor moslims. Volgens de Koran is het verboden, maar veel moslims hebben wel eens een biertje aangeraakt – en ook wel meer dan een. Maar tijdens ramadan is praktisch iedereen van de alcohol af en in een land als Marokko kan dat ook moeilijk anders. Aan Marokkanen wordt in cafés geen drank meer geschonken, slijterijen zijn dicht en de schappen met drank in supermarkten zijn leeggehaald.

Westerlingen zijn de enigen die tijdens de ramadan nog aan een flesje kunnen komen. In de supermarkt moeten zij zich dan melden in de catacomben waar de drank tijdelijk is opgeslagen. Vervolgens kan het gebeuren dat de westerling zijn alcoholica zelf bij de kassa langs de scanner moet halen, want veel caissières weigeren tijdens de heilige maand zelfs maar alcohol aan te raken.

Maar in de lucht is alles anders, althans in de toestellen van Royal Air Maroc. Het bedienend personeel van ‘La RAM’ wil nu dat de situatie wordt zoals in de vliegmachines van Egypte, Saoedi-Arabië en de Golfstaten, waar tijdens de hele maand geen drup drank wordt verstrekt. Maar de leiding weigert.

‘Wij zijn een bedrijf en wij hebben een protocol dat het hele jaar geldt’, aldus woordvoerster Rajaâ Binsoud van La RAM in de krant Al Massae. ‘We vergelijken onszelf niet met luchtvaartmaatschappijen van andere Arabische landen, want die zijn fanatiek.’ Als troost zegt ze erbij dat Royal Air Maroc op binnenlandse vluchten en op vluchten naar Arabische landen geen alcohol schenkt.

Een soortgelijke kwestie speelt in Italië, waar fruitplukkers tijdens de ramadan verplicht water moeten drinken, anders volgt ontslag. Veel van hen zijn Marokkanen en in Marokkaanse media leidde die maatregel tot grote woede. De Marokkanen in Italië werden voorgesteld als mensen die zuchten onder slavernij. Maar Abdelhamid Shaâri, verbonden aan een moskee in Milaan, zei in de krant Le Soir: ‘Als ik moet kiezen tussen vasten en werk, kies ik voor het werk.’

Onderzoeker Zemzami denkt er totaal anders over. Hij zegt: ‘Waarom komt er geen fatwa die drank in de lucht verbiedt?’

Wijn (AFP) Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden