Ook Thierry Baudet ontdekt de kracht van afwezigheid

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld anp

Goedemiddag. Het radiodebat van komende vrijdag moet het doen zonder de sprekers aan de uiterst rechterflank. Ook ziet het ernaar uit dat het referendum van 21 maart voorlopig echt het laatste wordt.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Deze nieuwsbrief dagelijks per e-mail ontvangen? Regel het hier heel eenvoudig.

Beeld de Volkskrant

AFHAKER VAN DE DAG
Thierry Baudet

Al in 1966, toen de leiders van PvdA, KVP, VVD, CHU en ARP op tv met elkaar duelleerden, stelde gespreksleider Ferry Hoogendijk na afloop vast dat de afwezige Boerenpartij de winnaar was. Omdat de vijf die wel meededen de indruk wekten dat zij 'één pot nat waren'.

Niet meedoen ontwikkelde zich in de loop van deze eeuw tot een veelgebruikt wapen. Inmiddels is het zaak om moord en brand te schreeuwen als je niet wordt uitgenodigd, zoals Thierry Baudet vorig jaar. Om vervolgens met veel bombarie voor de eer te bedanken zodra je wel wordt uitgenodigd, zoals Thierry Baudet en Geert Wilders nu.

In een verklaring liet Baudet vandaag weten waarom: zijn gelote opponenten van Denk en D66 wilden allebei debatteren over racisme en discriminatie. 'Voor discriminatie is geen plek in onze gemeenten', was de stelling die Pechtold inbracht.

Baudet voelt er niets voor om daarover te spreken, omdat FvD het daar volgens hem '100 procent mee eens' is. 'Het is een stelling die op geen enkele manier uitnodigt tot een serieuze, inhoudelijke gedachtewisseling, maar slechts bedoeld is om tot in den treure met uit de context gehaalde citaten van jaren geleden allerlei idiote verwijten en verdachtmakingen te uiten', aldus Baudet op de site van zijn partij.

Zo wordt de organisatie van debatten in de media een steeds hachelijker onderneming. Bij Radio1 zijn ze er nu al weken druk mee. Direct betrokkenen noemen de gang van zaken 'gênant', 'een rommeltje' en 'schoolpleingedoe', noteerde verslaggever Frank Hendrickx. 'De twisten gaan vooral over de vraag wie met wie moet debatteren en waarover. Er zijn inmiddels al twee lotingen nodig geweest om de samenstelling van de debatten te bepalen.'

Met nu dus al twee afhakers als gevolg. De wel aanwezigen zullen hopen dat de kiezers zoiets niet waarderen. Dat zij zullen worden beloond voor de moeite om er wél te zijn.

Wie weet, maar in 1966 kreeg Hoogendijk gelijk. De Boeren vierden even later een spectaculaire overwinning.

Thierry Baudet.Beeld anp

OP KOMST
Het allerlaatste referendum

Intussen ziet het ernaar uit dat u over twee weken voorlopig voor de laatste keer kunt stemmen in het kader van een referendum. 50Plus liet vandaag weten dat het niet meer verwacht voldoende handtekeningen binnen te halen om een referendum te houden over de Wet Hillen. De partij probeerde het schrappen van de belastingkorting voor huiseigenaren terug te draaien via een volksraadpleging, maar stuit op onvoldoende steun. 'Ik durf het aantal niet te noemen, maar we komen er niet', zei partijleider Henk Krol vandaag tegen Nu.nl.

Henk Krol.Beeld anp

EN DAN DIT NOG

Kabinet weer compleet
Zijn uitverkiezing als opvolger van Halbe Zijlstra wekte hier en daar verbazing, maar daar trok de minister-president zich uiteraard niets van aan: vandaag maakte zijn nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, zijn opwachting op paleis Noordeinde om zich te laten beëdigen door koning Willem-Alexander. Rutte III is weer compleet.

Beschonken bestuurders harder aangepakt
Het kabinet wil beschonken bestuurders harder aanpakken. Wie te veel gedronken heeft en zich toch in het verkeer begeeft, moet voortaan sneller zijn rijbewijs kwijtraken. Overtreders kunnen ook zwaarder worden gestraft.

Belastingdienst plat
Sinds 15.00 uur vanmiddag lukt het belastingbetalers niet meer om hun jaarlijkse aangifte te doen. De site Mijn Belastingdienst ligt plat. Oorzaak is een ddos-aanval, die de dienst ook dinsdag al parten speelde.

Minister Blok wordt beëdigd door koning Willem-Alexander.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden