nieuws

Ook The Voice Kids en Senior voorlopig van de buis

Alle merken van The Voice of Holland worden voorlopig opgeschort. Eerder op de dag riep producent ITV slachtoffers en getuigen van ongepast gedrag rond het programma op zich te melden bij een onafhankelijke advocatenkantoor. Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media heeft slachtoffers van The Voice op het hart gedrukt om aangifte te doen.

Wies de Gruijter
Producent ITV zegt een compleet beeld te willen opbouwen van wat er is gebeurd bij The Voice. Beeld ANP Kippa
Producent ITV zegt een compleet beeld te willen opbouwen van wat er is gebeurd bij The Voice.Beeld ANP Kippa

‘Alle merken rond The Voice zijn opgeschort tot er meer duidelijkheid is’, meldt een woordvoerder van RTL. Dat betekent dat The Voice Kids, dat doorgaans in het voorjaar uitgezonden wordt, en The Voice Senior voorlopig niet op televisie verschijnen.

Eerder op de dag zei ITV Studios, de producent van de talentenjacht ‘het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor iedereen die deelneemt aan - of werkt aan - onze shows’ als hoogste prioriteit te beshouwen. De producent hanteert naar eigen zeggen een zerotolerancebeleid ‘ten aanzien van het soort gedrag waarvan wordt gezegd dat het heeft plaatsgevonden’.

Zaterdag werd duidelijk dat de talentenjacht voorlopig niet wordt uitgezonden na berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. De zaak kwam aan het licht dankzij onderzoek van het BNNVARA-programma BOOS, dat meerdere verhalen ontving van personen die zeggen slachtoffer of getuige te zijn.

Jeroen Rietbergen

Bandleider Jeroen Rietbergen erkende zaterdag ‘contact van seksuele aard’ te hebben gehad met bij het programma betrokken vrouwen en stapte op. Maandag maakte Linda de Mol bekend dat ze haar relatie met Rietbergen heeft verbroken en haar werkzaamheden voorlopig stillegt. Tegen coach Ali B werd aangifte gedaan, naar verluidt door een oud-deelnemer. Behalve coach in de volwassen Voice, is hij ook al jaren coach in de juniorversie van het programma. De rapper ontkent alle beschuldigingen aan zijn adres.

ITV zegt een compleet beeld te willen opbouwen van wat er is gebeurd. ‘We willen iedereen die het slachtoffer is geworden van - of getuige is geweest van - ongepast gedrag rond The Voice of Holland, aanmoedigen om contact op te nemen met onze externe onderzoekers, die op vertrouwelijke basis met hen zullen spreken’.

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media drukt slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag op het hart om aangifte te doen. Pas als het Openbaar Ministerie op de hoogte is, kan het ministerie eventueel tot actie overgaan. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat weten dat er al een onderzoek loopt naar grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector. Het onderzoek, dat is opgezet naar aanleiding van de misstanden op theater- en modescholen, is naar verwachting in het voorjaar klaar.

Tim Hofman

De bewuste BOOS-aflevering is vanaf donderdag te zien op het YouTube-kanaal van het programma. De inhoud van de uitzending blijft tot die tijd geheim. ‘We kunnen de uitzending niet halsoverkop uitzenden’ schrijft presentator Tim Hofman op Twitter: ‘Wij maken onze uitzending inclusief wederhoor en verwerking van nieuwe verhalen die binnenkomen zorgvuldig af’.

Nadat de misstanden rond The Voice of Holland aan het licht waren gekomen, opende showbizzverslaggever Albert Verlinde het vuur op een ander RTL-programma. Zondagavond beschuldigde hij talkshowpresentator Humberto Tan in een Shownieuws -aflevering van grensoverschrijdend gedrag ten tijde van de Talkshow RTL Late Night. Tan spreekt op Twitter van ‘kolder’ en heeft aangifte gedaan wegens laster.

Heeft u tips over misstanden bij The Voice of Holland of andere talentenjachten? Mail ons vertrouwelijk op tips@volkskrant.nl of bel of app ons op 0615003958. Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om. Meer informatie over contact met de Volkskrant vindt u hier.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat Rietbergen zondag erkende contact van seksuele aard te hebben gehad met vrouwen die bij het programma betrokken waren. Dit moest zaterdag zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden